Έξι άνδρες στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν συνελήφθησαν μετά τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου ενός ζευγαριού το οποίο κατηγορούνταν για μοιχεία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της επαρχίας.

Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα που λιθοβολήθηκαν ήταν παντρεμένοι με άλλους και πιστεύεται ότι ήταν περίπου 30 ετών, δήλωσε ο Σαρφαράζ Μπούγκτι, υπουργός Οικογένειας της επαρχίας (κρατιδίου) του Μπαλουτσιστάν.

Σε πολλές περιοχές του Πακιστάν συμβούλια φυλάρχων, ένας θεσμός γνωστός ως τζίργκα, εκδίδουν καταδικαστικές αποφάσεις για ζευγάρια ή γυναίκες που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν τα χρηστά ήθη. Τέτοιου είδους δολοφονίες είναι παράνομες στο Πακιστάν, όμως η Αστυνομία συχνά τις αγνοεί και δεν αντιδρά…

Ακόμη κι αν οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια συχνά χρειάζονται χρόνια για να εκδικαστούν, ενώ οι καταδικαστικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο κυμαίνονται μεταξύ του 5 και του 10%. Αν ο δράστης καταδικαστεί, η οικογένεια του θύματος μπορεί να τον συγχωρήσει.

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών The Aurat Foundation ανακοίνωσε ότι καταγράφει στο Πακιστάν περίπου 1.000 δολοφονίες «τιμής» κάθε χρόνο μόνο, από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Ο πραγματικός αριθμός όμως, είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος.

Ο πατέρας και ο αδερφός της γυναίκας όπως και ο πατέρας και ο θείος του άνδρα έχουν συλληφθεί μαζί με έναν ιερωμένο ο οποίος φέρεται να εξέδωσε την εντολή για τον λιθοβολισμό του ζευγαριού το Σαββατοκύριακο. Ένας ακόμη άνδρας που συνδέεται με τον ιερωμένο επίσης κρατείται.

«Είναι μια αισχρή πράξη και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στον λιθοβολισμό θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Μπούγκτι.

Η σορός της γυναίκας θα εκταφεί την Τρίτη για να διενεργηθεί νεκροψία, πρόσθεσε ο υπουργός Οικογένειας. Οι αρχές εξακολουθούν να ψάχνουν τον τάφο του άνδρα.

Ο Μπούγκτι σημείωσε εξάλλου ότι ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ο διοικητής της Αστυνομίας του χωριού Λοραλάι, όπου ζούσε το ζευγάρι, επειδή δεν αντέδρασε όταν σημειώθηκαν οι δολοφονίες.