Σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, που υπερβαίνει και το πολιτικό στοίχημα των ευρωεκλογών, εξελίσσεται η έξοδος της χώρας στις αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 –μια κίνηση που ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, θα επισφραγίζει το τέλος του Μνημονίου.

Το σχέδιο για επιστροφή στις αγορές εντός του έτους επιβεβαίωσε χθες ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου νομοθετικού πλαισίου για απελευθέρωση του επιχειρείν από τη γραφειοκρατία, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά, δίνοντας ώθηση και στην ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος, μάλιστα, φρόντισε να διαμηνύσει ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν μεταβάλλεται λόγω των ευρωεκλογών ούτε τίθεται ζήτημα αλλαγών στην οικονομική πολιτική, μπροστά στη διπλή εκλογική δοκιμασία του προσεχούς Μαΐου. «Δεν θα χαλάσω τη σωστή πορεία της χώρας ούτε λόγω ευρωεκλογών ούτε λόγω ΝΔ ούτε λόγω ΣΥΡΙΖΑ ούτε για κανέναν άλλο λόγο. Εμένα με ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας» ήταν το δικό του μήνυμα.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, την ίδια ώρα, σημείωναν ότι πέραν της αναδιανομής του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους, δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μπει σε έναν διαγωνισμό παροχών, με φόντο τις κάλπες. Τόνιζαν, δε, ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί κι ένα βασικό κυβερνητικό όπλο στην προσπάθεια να καλυφθεί το όποιο χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας και να αποφευχθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Στον απόηχο των δηλώσεων που εκπορεύονται κυρίως από το Βερολίνο, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν μια διελκυστίνδα με την τρόικα για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού. Επιμένουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του δανειακού προγράμματος μέσω μιας πρόσθετης βοήθειας, ενώ αποκρούουν κάθε σενάριο για τρίτο Μνημόνιο που θα προβλέπει νέες δημοσιονομικές περικοπές.

ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης, εξάλλου, είναι να αποφύγει ένα μπαράζ επικρίσεων για καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό πεδίο. Οι βολές του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν περί κυβερνητικής χαλάρωσης ενόχλησαν το Μέγαρο Μάξιμου –και μια έμμεση απάντηση αποτελεί, ουσιαστικά, η χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης για την παρουσίαση του σχεδίου καταπολέμησης της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων.

«Αποποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα, βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον, ενισχύουμε τη διαφάνεια, μειώνουμε το κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης. Επιστροφή στην ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν γίνεται με ευχές…» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τη σχετική πρωτοβουλία ως «σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση».

«Πρωταθλήτρια κόσμου»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας πρωταθλήτρια κόσμου στον τομέα αυτό. Αναφερόμενος στα τεστ κοπώσεως που θα πραγματοποιήσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ είπε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στις λοιπές χώρες των Μνημονίων δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.