Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, ουσιαστικά τελείωσε ο περίφημος «ψυχρός πόλεμος», που είχε κρατήσει δεκαετίες.

Και όμως 23 χρόνια μετά σε ρωσικό έδαφος, στο «Μαργαριτάρι της ρωσικής Ριβιέρας» το Σότσι, έχει ουσιαστικά ξεσπάσει ένας νέος…ψυχρός πόλεμοςμεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Οι δυσκολίες και ο βαθμός επικινδυνότητας σε αρκετές από τις νέες εγκαταστάσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς αρκετών αθλητών και αθλητριών έχουν ανοίξει το ασκό του Αιόλου με τα παράπονα, ιδιαίτερα από τους Αμερικανούς αθλητές να πέφτουν βροχή.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ, δεν χάνουν την ευκαιρία (ξεχνώντας μάλλον τις γκάφες του Σόλτ Λέικ Σίτυ πριν 12 χρόνια) να βγάζουν τη χολή τους και μάλιστα ο παρουσιαστής του ABC, Τζίμυ Κίμελ, από τις πρώτες μέρες είχε πάρει στο…ψιλό του Ρώσους, με σχετικό βίντεο όπου παρουσίαζε τα στραβά και ανάποδα από τις τουαλέτες μέχρι και την έλλειψη των μαξιλαριών στα δωμάτια.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του CBS Μάρκ Φίλιπς, στις πρώτες του ανταποκρίσεις όταν η θερμοκρασία στο Σότσι ξεπερνούσε τους 15 βαθμούς, είχε επισημάνει πως οι συνθήκες είναι πιο ζεστές από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου!

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αν τον πιάσεις από την μύτη θα σκάσει και είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα συνεχή παράπονα που κάνουν οι Αμερικάνοι αθλητές.

Και όμως ο πιο σοβαρός τραυματισμός μέχρι τώρα ήταν της συμπατριώτισσάς του Μαρίας Κομισάροβα, που πλέον συνεχίζει την αποθεραπεία της στη Γερμανία, έχοντας μειώσει ευτυχώς τον κίνδυνο να μείνει παράλυτη. Αφού πρώτα υποβλήθηκε σε επέμβαση σχεδόν επτά ωρών στο νοσοκομείο του Σότσι, μετά την άσχημη πτώση που είχε στο ski cross.

Οι σκιέρ του slopestyle δυσκολεύτηκαν αρκετά, λόγω επικινδυνότητας της πίστας (σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πυκνότητα του χιονιού δεν είναι πάντα όπως θα έπρεπε δεδομένου των καιρικών συνθηκών) με τον Νορβηγό Τόρστεϊν Χόργκμο που ήταν από τα φαβορί για μετάλλιο να φεύγει από το Σότσι με κάταγμα στην κλείδα (το αποκόμισε στη διάρκεια προπονητικής κούρσας) και τον περίφημο Αμερικανό Σόν Γουάιτ να αποσύρει τη συμμετοχή του.

Δεν γλίτωσε πάντως την πτώση και αυτός στο αγώνισμα του σνόουμπορντ (half pipe) που ήταν η σπεσιαλιτέ του και έτσι έκλεισε την ολυμπιακή καριέρα του χωρίς να μπορέσει να κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο.

Χτύπησε στην άκρη της πίστας στην πρώτη κούρσα και υπήρξαν γενικότερα παράπονα ότι το κάτω μέρος της πίστας ήταν υπερβολικά επίπεδο και πολύ μαλακό.

Η ΔΟΕ τηρεί ουδέτερη στάση με τον νέο πρόεδρο Τόμας Μπαχ να παρατηρεί απλά πως πάντα το ρίσκο και ο κίνδυνος υπάρχει στους αγώνες. Όμως ο στόχος για να γίνονται όλο και πιο θεαματικά τα αθλήματα που προστίθενται, οι πίστες έχουν μεγάλες κλίσεις και στο βωμό της τηλεθέασης, ο κίνδυνος αυξάνεται.