Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στη Βενεζουέλα. Άλλος ένας φοιτητής σκοτώθηκε σε διαδήλωση στο Καρουπάνο το βράδυ της Δευτέρας όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Άλλοι τρεις διαδηλωτές -δύο υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και ένας της κυβέρνησης- είχαν πέσει νεκροί από σφαίρες στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης.

Κάτοικοι του Καρουπάνο ανέφεραν ότι άλλοι τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συμπλοκές και ο ένας από αυτούς νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, μήνυμα στήριξης στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, έστειλε με ανακοίνωσή του το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυναςτου ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την «ολόθερμη αλληλεγγύη» του στους «προοδευτικούς, δημοκρατικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους» που διανύει η Βενεζουέλα, «σε συνθήκες δημοκρατίας και προόδου».

Το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έχει ως επικεφαλής του το μέλος του ΠΓ Κώστα Ησυχο (είχε ταξιδέψει με τη Ρένα Δούρου στη Βενεζουέλα και είχαν συναντηθεί με τον Ούγκο Τσάβες) κατηγορεί «ακραίες ομάδες» της αντιπολίτευσης της λατινοαμερικανικής χώρας για «προσπάθεια κλιμάκωσης της βίας», τονίζοντας πως «οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα ‘’όπλα’’».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της βίας από ακραίες ομάδες της αντιπολίτευσης στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

Η 14χρονη Μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία πραγματοποιείται σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης, παρά την προσπάθεια βίαιης ανατροπής με πραξικόπημα το 2001.

Οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα «όπλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ολόθερμη αλληλεγγύη του στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους, που διανύει η χώρα και ο λαός της σε συνθήκες δημοκρατίας και προόδου.

Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των λαών της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου, ώστε να νικήσει η δημοκρατία, η ειρήνη και η πρόοδος».

Παραδόθηκε στην Εθνοφρουρά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες

Στο μεταξύ, εν μέσω νέων διαδηλώσεων υπέρ και κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στους δρόμους του Καράκας, ο Λεοπόλντο Λόπες -εκ τωνηγετών της αντιπολίτευσης-παραδόθηκε στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς για να οδηγηθεί ενώπιον μιας «άδικης και διεφθαρμένης Δικαιοσύνης», όπως καταγγέλλει, αρνούμενος τις κατηγορίες για υποκίνηση βίας που τον βαρύνουν.

Ο 42χρονος Λεοπόλντο Λόπες, οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ που έχει τεθεί επικεφαλής στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα, υπερκεράζοντας τον Ενρίκε Καπρίλες, πρώην προεδρικό υποψήφιο και κυβερνήτη της πλούσιας επαρχίας Μιράντα, μπήκε σε τεθωρακισμένο όχημα της Εθνικής Φρουράς αφού ηγήθηκε πορείας της αντιπολίτευσης στο Καράκας.

«Δεν έχω να κρύψω τίποτα» είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του δίπλα από το άγαλμα του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί.

«Παραδίδομαι σε μια άδικη και διεφθαρμένη Δικαιοσύνη. Θέλουν να φυλακίσουν τους πολίτες που επιθυμούν μια ειρηνική, δημοκρατική αλλαγή» δήλωσε ο Λόπες καταγγέλλοντας ότι μια δικτατορική κυβέρνηση τον έχει μετατρέψει σε «αποδιοπομπαίο τράγο».

Ως προς τον φοιτητή που σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, βουλευτής της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι ο 17χρονος Χοσέ Ερνέστο Μέντες χτυπήθηκε από έναν υποστηρικτή της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, όμως δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή.

«Για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί το μίσος;» διερωτήθηκε ο βουλευτής Σέζαρ Ρινκόνες του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατικής Δράσης σε μήνυμά του στο Twitter.