Μπορεί τα έργα του να βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία του Λονδίνου, του Παρισιού και της Βιέννης, μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα όμως ελάχιστοι στην Ελλάδα γνώριζαν τον ξεχωριστό καλλιτέχνη της διασποράς, τον Τζον Χριστοφόρου. Και μακριά από την πατρίδα άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 93 ετών.

Πίσω από τα έργα του, που αποτύπωναν την ανησυχία του ανθρώπου απέναντι στο φαινόμενο της ζωής, της ψυχής και των παρορμήσεών της, βρισκόταν ένας δημιουργός με ιδιαίτερη ιστορία.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1921 από σμυρνιούς γονείς, θα φτάσει στην Αθήνα το 1930. Ενας γείτονας θα διακρίνει την ικανότητά του να σχεδιάζει και θα πληρώσει τα δίδακτρά του ώστε ο «πιτσιρίκος» – όπως τον έλεγαν οι συμφοιτητές του καθώς ήταν μόλις 14 ετών – να παρακολουθήσει μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το γεγονός ότι έπρεπε και να δουλεύει δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τις σπουδές του, και όταν επέστρεψε στο Λονδίνο ανακάλυψε τη μοντέρνα τέχνη, υπηρέτησε ως πιλότος  στη RAF και πουλούσε τα έργα του με το κιλό σε έναν ρώσο παλιατζή έως ότου έρθει τυχαία, πριν κλείσει τα 30, η πρώτη του έκθεση στο Λονδίνο.

Εκτοτε οι εκθέσεις του θα ξεπεράσουν τις 80 και ο Τζον Χριστοφόρου με την εξπρεσιονιστική γραφή του και το μαύρο να κυριαρχεί για να σχολιάζει τη βία και τη μοναξιά θα δει τη δουλειά του να μπαίνει σε μεγάλες συλλογές και μουσεία. Στην Ελλάδα ωστόσο θα συστηθεί ουσιαστικά το 2002 με μια μεγάλη έκθεση στην ΑΣΚΤ.