Ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης η πορεία των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας.

Περίπου 5.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα αλλά και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, κατέφθασαν από νωρίς το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στο πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη φορολόγησή τους.

Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την κινητοποίηση ως τη μεγαλύτερη σε όγκο που έχουν πραγματοποιήσει οι αγρότες στην Αθήνα, με τις εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών να κάνουν λόγο για περισσότερα από 4.000 άτομα.

Στο συλλαλητήριο, το «παρών» έδωσαν αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ συμμετέχει το ΠΑΜΕ, σωματεία από τον χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των σιδηροδρομικών, των αστικών συγκοινωνιών, των κλωστοϋφαντουργών, της βιομηχανίας τροφίμων, φοιτητές της γεωπονικής, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γεωτεχνικοί οι οποίοι πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας.

Στον χώρο της συγκέντρωσης, στην πλατεία Βάθη παραβρέθηκε και ο γγ του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Θα πρέπει να υπάρξει από σήμερα μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, η οποία θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, που ζήτησε επίσης εγγυημένες κατώτερες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα «προκειμένου να σταματήσει ο μαρασμός του αγροτικού κόσμου».

Επίσης, στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Σε ομιλία του, ο συνδικαλιστής Β. Μπούτας τόνισε ότι «με τα νέα μέτρα και συνολικά της προσαρμογές της νέας Κοινής Υπυργικής Απόφασης επιτείνεται η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Πάνω από το 50% των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές στον ΟΓΑ».

Τα αιτήματα των αγροτών

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία και να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Επίσης, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Παρατείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παρατείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας μέχρι και τον κόμβο της Βιοκαρπέτ, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές:

Προς Θεσσαλονίκη: Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας, αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Προς Αθήνα: Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα- Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας- Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ.