Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό και το μόνο που τα χωρίζει είναι μια μεσοτοιχία. Με τη μόνη διαφορά ότι το ένα είναι ετοιμόρροπο. Τα δύο κτίρια στην οδό Νεοφύτου Δούκα, στους αριθμούς 5 και 7, αν και είναι τόσο ίδια, είναι και αρκετά ξεχωριστά: αυτό στον αριθμό 7, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ανήκει σε ασφαλιστικό ταμείο. Ο προηγούμενος φορέας διαχείρισής του ήταν η ΕΥΔΑΠ, ενώ με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1988 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Το ασφαλιστικό ταμείο που το διαχειρίζεται σήμερα έστησε σκαλωσιές και πήγε να ξεκινήσει τα έργα για την αναστήλωσή του. Και τότε συνέβη το απρόοπτο: το υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας το εν λόγω κτίριο –συνολικού εμβαδού 263 τ.μ. με αντικειμενική αξία λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ –ως νεότερο μνημείο, πάγωσε τις εργασίες πριν καλά καλά ξεκινήσουν, απαγορεύοντας στο Ταμείο να ακουμπήσει έστω και ένα τούβλο, μέσα ή έξω. Και έτσι ο ασφαλιστικός φορέας εκ των πραγμάτων δεν μπορεί όχι μόνο να εξασφαλίσει κάποια έσοδα από το κτίριο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης όπως προγραμμάτιζε, αλλά ούτε και να προχωρήσει σε εργασίες για να σταματήσει την ταχεία… επίδραση της βαρύτητας σε διάφορα στοιχεία του κτιρίου που έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε. Σε αυτή την περίπτωση η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν εμποδίζεται από την αμέλεια των υπευθύνων στα ασφαλιστικά ταμεία ούτε από επιτήδειους «μπαταχτσήδες» ιδιώτες αλλά από το ίδιο το Δημόσιο. Ακριβώς δίπλα, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 7, το ίδιο κτίριο βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Οκτώ χρόνια. Οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των διατηρητέων από τα ασφαλιστικά ταμεία επεκτείνονται και σε άλλους δρόμους του Κολωνακίου. Για παράδειγμα, το Μέγαρο Δεληγιώργη στη συμβολή των οδών Κανάρη και Ακαδημίας που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του Ταμείου Παύλος Περράτης, η διαδικασία της ανακαίνισης –από τους διαγωνισμούς και τις μελέτες έως τις ενστάσεις και αυτές καθαυτές τις οικοδομικές εργασίες –διήρκεσε περίπου οκτώ χρόνια. «Υπήρξαν καθυστερήσεις και λόγω του μεγάλου πολιτιστικού πλούτου που έκρυβε το κτίριο. Για παράδειγμα, κατά τις εργασίες εντοπίστηκαν και αναπαλαιώθηκαν πολλοί κρυφοί ζωγραφιστοί διάκοσμοι» λέει ο κ. Περράτης. Ετσι, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα των οκτώ χρόνων που διήρκεσε η διαδικασία δεν υπήρξε κάποια αξιοποίηση του κτιρίου, εξηγεί ο πρόεδρος του ΜΤΠΥ. Αλλά και τώρα που οι εργασίες πλησιάζουν στο τέλος, δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος που να ενδιαφέρεται να το εκμισθώσει.

Το Μέγαρο Δεληγιώργη έχει εμβαδόν 1.160 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η αντικειμενική αξία του ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Ενα ακόμα διατηρητέο που διαχειρίζεται το ΜΤΠΥ είναι ακριβώς δίπλα, στην οδό Πινδάρου, με εμβαδόν 653 τ.μ., με την αντικειμενική να υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Στη θέση του πρώτου βρισκόταν η οικία του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη που εκλέχθηκε πρωθυπουργός της χώρας τέσσερις φορές τον 19ο αιώνα και στη θέση του δεύτερου έδρευαν τα κτίρια συνοδείας της οικίας όπου έμενε η κόρη του.

«Παλαιά τα κτίρια αυτά ενοικιάζονταν με πολύ μικρά ενοίκια. Το διατηρητέο στην Κανάρη ακόμα ανακατασκευάζεται και πιστεύουμε ότι σε τρεις μήνες περίπου οι εργασίες θα ολοκληρωθούν. Η ανακατασκευή στοίχισε περί τα 8 εκατομμύρια» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Περράτης. Σημειώνεται ότι στο Μέγαρο Δεληγιώργη στεγαζόταν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου το 1997 ξέσπασε πυρκαγιά.

«Οταν ήταν πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Σιούφας, συντάχθηκε ένα προσύμφωνο για να γίνει το διατηρητέο Μουσείο της Βουλής. Επειτα, όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε την Προεδρία της Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος, το προσύμφωνο ακυρώθηκε. Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να βρεθεί κάποιος καλός εκμισθωτής» επισημαίνει ο κ. Περράτης. Αν και υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις για να μετατραπεί το Μέγαρο Δεληγιώργη σε εστιατόριο, ο πρόεδρος του ΜΤΠΥ φαίνεται αποφασισμένος να μην ενδώσει. «Ισως μπορέσουμε να κάνουμε κάποια συμφωνία με πρεσβεία για την αξιοποίηση του χώρου» καταλήγει ο διοικητής του ΜΤΠΥ.