Την Παρασκευή θα εκδοθούν οι πρώτες άδειες για τη λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε ο Μιχ. Παπαδόπουλος, με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση των αδειών, ενώ οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του καλοκαιριού, δίνοντας λύση στα προβλήματα της σύνδεσης παράκτιων περιοχών της χώρας και λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης για τα νησιά, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο υφυπουργός στο πλαίσιο της παρουσίασης που πραγματοποίησε, με θέμα τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που απορρέει από τη γεωγραφική της θέση, προκειμένου να αναδειχθεί σε συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών δεδομένων στις μεταφορές.

Αυτό, όπως είπε, απαιτεί τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, για να καταστεί η χώρα πιο ελκυστική στις επενδύσεις, ενώ κρίσιμος παράγοντας είναι η ενίσχυση των διαδρομών του εμπορίου, με την ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών και logistics.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι παραδίδεται άμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για διαβούλευση το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, χωροθέτηση και αντιμετώπιση όλων των σύνθετων ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών. «Οι προσπάθειές μας αποσκοπούν στην καθιέρωση ενός περιβάλλοντος ανταγωνισμού και βιώσιμης ανάπτυξης» είπε.

Η στρατηγική για τις εμπορευματικές μεταφορές

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που εντάσσονται στη στρατηγική της χώρας για τις εμπορευματικές μεταφορές ανέφερε τη διαμόρφωση κοινών προτύπων διαλειτουργικότητας και διαχείρισης της κυκλοφορίας που θα εξασφαλίζουν ότι τα τρένα δε θα σταματούν στα σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης στην ουσιαστική ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα «Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Ειδομένη/ Προμαχώνας», στις επενδύσεις στα σιδηροδρομικά κέντρα (Θριάσιο), τις συνέργειες ναυτιλίας- logistics και στην επιδίωξη επίτευξης συμφωνιών, όπως αυτή ανάμεσα στις Hewlett Packard (HP), COSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που «αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της χώρας και την καθιστούν πόλο έλξης επενδύσεων».

Μιλώντας στην ίδια θεματική ενότητα του συνεδρίου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε την ανάγκη, η Ελλάδα «να δει μπροστά από τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής της θέσης και να κεφαλαιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που της δίνει η προοπτική πλήρους σύνδεσής της με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών».

Αυτό, όπως είπε, σημαίνει εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών και κατασκευή νέων υποδομών και υιοθέτηση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στις μεταφορές (οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες).

«Τα κράτη- μέλη θα πρέπει να σκεφτούν τις προτεραιότητές τους. Ο ανταγωνισμός για τη χρηματοδότηση θα είναι σκληρός» είπε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί τόσο οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (TEN-T).