Πολλές είναι οι εκκρεμότητες που πρέπει να διαχειριστεί τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενόψει του ραντεβού με την τρόικα την προσεχή Δευτέρα.

Στον υπουργό Οικονομικών πέφτει το βάρος του συντονισμού των διαδικασιών ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 10,1 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να προωθήσουν άμεσα τα συναρμόδια υπουργεία (συνοπτικά) περιλαμβάνονται:

*** Πρώτο και κύριο θέμα είναι η νομοθέτηση των διαρθρωτικών αλλαγών που πρότεινε ο ΟΟΣΑ στις οποίες περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όπως αυτές για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ με την τρόικα να ζητεί πλήρη εφαρμογή σε συνδυασμό με ένα αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων τόνωσης του ανταγωνισμού.

*** Η τρόικα ζητεί βάσει μνημονίου την κατάργηση των περισσοτέρων φόρων υπέρ τρίτων.

*** Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% σε ένα βάθος χρόνου που δεν έχει καθοριστεί (πιθανόν τριετία).

*** Η τρόικα ζητεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων από το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και πιέζει για την άμεση διαμόρφωση του πλαισίου συνολικής διαχείρισης δανείων από το 2015 όταν θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος απαγόρευσης πλειστηριασμών.

*** Αγκάθι παραμένει η επιταγή της πλήρους απελευθέρωσης του καθεστώτος Ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με την πλευρά της κυβέρνησης να επιδιώκει συμβιβασμό.

*** Παραμένουν ο στόχος της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων και οι απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.

*** Σημαντικό κεφάλαιο είναι και η ολοκλήρωση τεστ αντoχής (stress test) τραπεζών καθώς και η προώθηση της πώλησης της Eurobank.

*** Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τέλος, η τρόικα ζητεί να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τους φορολογικούς ελέγχους και τις παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.