Εικοσιτέσσερις παράνομοι μεταλλωρύχοι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από το χρυσωρυχείο που κατέρρευσε κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, ωστόσο πολλοί άλλοι αρνούνται να… σωθούν φοβούμενοι ότι μόλις βγουν στην επιφάνεια θα συλληφθούν!

Οι πρώτες πληροφορίες από τα σωστικά συνεργεία ανέφεραν ότι εκατοντάδες παράνομοι μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν στις στοές του ορυχείου στο Μπενόνι μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκαν το Σάββατο. Η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Gold One ανέφερε ωστόσο στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ακριβής και ότι έγινε «παρεξήγηση» με μια ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τον Γκραντ Στιούαρτ, τον εκπρόσωπο της εταιρείας, στην περιοχή αυτή δρουν εκατοντάδες παράνομοι μεταλλωρύχοι που προσπαθούν να εξορύξουν χρυσό από εγκαταλειμμένα μεταλλεία, όμως πιστεύεται ότι στο Μπενόνι παραμένουν παγιδευμένοι μόνο εννέα άνθρωποι.

Από την πλευρά της, η ιδιωτική εταιρεία παροχής επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ER24 ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί με σκοινιά 24 άνθρωποι. Η εταιρεία αυτή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Ο εκπρόσωπός της είπε όμως ότι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι διασώστες θα αποσυρθούν μόλις πέσει το σκοτάδι, αφήνοντας μόνο τους φύλακες της εταιρείας εξόρυξης οι οποίοι θα περιμένουν να βγουν από τις στοές και οι υπόλοιποι.

Οσοι έχουν διασωθεί μέχρι τώρα είναι καλά στην υγεία τους, αλλά έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της παράνομης εξόρυξης. Οι 11 πρώτοι θα οδηγηθούν την Τρίτη ενώπιον δικαστηρίου, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κατλέγκο Μογκάλε.

Οσοι παραμένουν στο ορυχείο φοβούμενοι τη σύλληψη, δεν είναι παγιδευμένοι γιατί τα σωστικά συνεργεία έχουν απομακρύνει τους βράχους και τα χώματα. Πιστεύεται ότι έχουν αρκετά τρόφιμα και νερό για να αντέξουν στις στοές για αρκετές ημέρες.

Στη λεκάνη του Μπενόνι υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα ορυχεία, καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων κατέστησε αδύνατη την εξόρυξη χρυσού. Η κινεζικών συμφερόντων Gold One έχει αγοράσει τα δικαιώματα εξόρυξης σε ένα τμήμα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της στοάς όπου παγιδεύτηκαν οι παράνομοι μεταλλωρύχοι. Ο Στιούαρτ είπε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της να προχωρήσει σε εξόρυξη στο ορυχείο αυτό.

Η κατολίσθηση πιστεύεται ότι προκλήθηκε από μια άλλη ομάδα παράνομων μεταλλωρύχων. Η αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό την Κυριακή, όταν μια περίπολος άκουσε κραυγές να βγαίνουν από τη στοά.

Σύμφωνα με τον Στιούαρτ, αντίπαλες συμμορίες παράνομων μεταλλωρύχων συγκρούονται συχνά στην περιοχή και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που φτάνουν ακόμη και στη δολοφονία.