Πρώτα διαπραγμάτευση και μετά Συνδιάσκεψη είναι το μήνυμα που στέλνει η ολομέλεια των 58 στο ΠαΣοΚ, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι βούλησή της είναι η ενεργός συμμετοχή στην προσπάθεια των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια τριμελής επιτροπή της πρωτοβουλίας θα αναλάβει τις συνομιλίες με τη Χαριλάου Τρικούπη ώστε να διασαφηνιστούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το ευρωψηφοδέλτιο, την ονομασία και το σύμβολο της παράταξης της Κεντροαριστεράς.

Οι 58 σε μια ανακοίνωσή τους –προϊόν πολύωρης συζήτησης των μελών της πρωτοβουλίας -, από την οποία δεν λείπουν και οι αιχμές, δίνουν έμφαση στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη στελεχών από τις νεότερες γενιές, κάτι που, όπως λένε, «είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας και το ΠαΣοΚ ήταν και είναι ο κατεξοχήν δέκτης της κριτικής και του αιτήματος».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε όμως λίγες ώρες νωρίτερα, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΣΤΑΜΕ, και ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαβεβαιώνοντας ότι η προετοιμασία της Συνδιάσκεψης γίνεται με όρους ισοτιμίας όσων μετέχουν στο ρεύμα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και του ΕΣΚ. «Θα φθάσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο συναινετικό, ενωτικό, ανανεωτικό, αξιοκρατικό, περιφερειακό, με ταυτότητα κοινωνική, με ταυτότητα αξιακή» είπε και πρόσθεσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα κατά προτίμηση σε νέους ανθρώπους να δείξουν τα προσόντα τους και να δοκιμαστούν να κριθούν και να μπουν στην κονίστρα της πολιτικής κανονικά από την πόρτα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή τους οι 58 τονίζουν ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια και οι συνθήκες διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου ώστε να ανταποκρίνεται στο πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου». Προσθέτουν δε ότι «συνομιλούμε με τις άλλες δυνάμεις της παράταξης για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινή Συνδιάσκεψη με την παρουσία του ΕΣΚ. Χωρίς αυτές, δεν θα έχει νόημα η συμμετοχή μας».

Να σημειωθεί πάντως ότι την ανακοίνωση δεν θέλησαν να υπογράψουν τέσσερις πολιτικές κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα, οι Πρωτοβουλία, Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, Πολιτεία και Νέοι Μεταρρυθμιστές, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι πιο σαφείς οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα προς τη Συνδιάσκεψη. Ανάλογη άποψη κατέθεσε και ο Νίκος Μπίστης.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης που θα είναι ένας από τους 42 υποψηφίους της Ελιάς, μιλώντας σε εκδήλωση των 58 στις Σέρρες, είπε μεταξύ άλλων: «Η αίσθησή μου είναι ότι μέχρι σήμερα εστιάσαμε υπερβολικά στα πρόσωπα και στις διαδικασίες και λιγότερο στο τι καινούργιο κομίζουμε σε μια χώρα η οποία έχει πληγεί βαθύτατα στον κοινωνικό της ιστό και όπου τα προβλήματα είναι καθημερινά και υπαρξιακά. Ωρα να εστιάσουμε στο «τι» και όχι στο «ποιοι» και στο «πώς»».

ΠΛΗΓΜΑ. Εσωτερικό πλήγμα δέχθηκε το ΠαΣοΚ από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή Ηλείας του κόμματος Γιάννη Ζαφειρόπουλου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, ως γνωστόν, ανήκει στον στενό πυρήνα συνεργατών του κ. Βενιζέλου και παρόλο που γνώριζε ότι το ΠαΣοΚ υποστηρίζει στη Δυτική Ελλάδα την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, αποφάσισε να ανακοινώσει και τη δική του κάθοδο.

Η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει τη δυσφορία της για το… αντάρτικο Ζαφειρόπουλου και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος τηλεφώνησε χθες στον Απόστολο Κατσιφάρα και τον διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα μη στήριξής του από το ΠαΣοΚ.

Εκ παραλλήλου ενημερώθηκαν όλες οι νομαρχιακές επιτροπές της Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Κατσιφάρα. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν χθες ότι η υποψηφιότητα Ζαφειρόπουλου θα απομονωθεί και θα απαξιωθεί.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να κλείσει τις εκκρεμότητες που αφορούν τις υποψηφιότητες στις περιφέρειες. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντήθηκε με την Αντζελα Γκερέκου, η οποία πιθανότατα θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά και με την πρώην βουλευτή Εύα Καϊλή, στην οποία έχει προταθεί να κατέβει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για την ίδια περιφέρεια ακούγεται και το όνομα του πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Χρήστου Παπαστεργίου.