H αμερικανική διπλωματία έχει εμπλακεί ενεργά στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Λευκωσία. Ο ίδιος έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να βοηθήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καθοριστεί ημερομηνίες, έλεγαν στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τόσο κατά τη συνάντηση του αμερικανού επισήμου με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη το περασμένο φθινόπωρο όσο και σε επιστολή που απηύθυνε ο Τζον Κέρι στον πρόεδρο Αναστασιάδη, εξέφραζε την επιθυμία του να επισκεφτεί το νησί και να βοηθήσει επί τόπου τη διαδικασία. Γίνεται πάντως αντιληπτό πως μια επίσκεψη Κέρι στη Λευκωσία θα πρέπει να συμπέσει με ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ή ένα κομβικό σημείο αναφοράς στις εξελίξεις. Σημειώνεται πως στη δήλωση με την οποία ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας επί της κοινής διακήρυξης, προανήγγελλε ταυτόχρονα και την ανάληψη εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών διπλωματικών πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τη διαδικασία.

Ενα τέτοιο πεδίο στο οποίο οι Αμερικανοί έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και πιο συγκεκριμένα η επιστροφή της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανοί πρέσβεις σε Λευκωσία και Αγκυρα πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές ώστε η επιστροφή της Αμμοχώστου να γίνει πραγματικότητα και να αποβεί επωφελής για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο ΜΠΑΡΟΖΟ. Στο μεταξύ, πλήρη στήριξη στον πρόεδρο Αναστασιάδη παρέσχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία. Ο κ. Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» τονίζει πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης «αξίζει ισχυρή πολιτική στήριξη από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου» και «όχι παρτιζάνικες προσεγγίσεις» (not partisan approaches).

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει στη συνέντευξή του πως απαιτείται «γενική πολιτική συναίνεση» για διαχείριση των δυο μεγάλων μετώπων, της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της επανόδου της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Τοποθετείται επί του θέματος επιστροφής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της και τονίζει πως «ξεκάθαρα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει ότι η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προϋποθέτει να τύχουν αποδοχής και να συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές, ενώ σημειώνει ότι «θα αναμέναμε από την Τουρκία να διευκολύνει τη διαδικασία».

Διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν θα εξετάσει λεπτομερώς τις παραμέτρους της λύσης η οποία «πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σημειώνει πάντως ότι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπόδιο για μια λύση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγγέλλει αναβάθμιση της παρουσίας της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι θα ζητήσει από τον εκπρόσωπό του στις απευθείας διαπραγματεύσεις, Πίτερ βαν Νούφελ, «να παίξει έναν ενεργότερο ρόλο στην ενίσχυση και διευκόλυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης» και ότι θα του δώσει εντολή «για επίβλεψη της ομαλής ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ».
Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Δεν υπάρχουν «λευκές επιταγές» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23-24 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σημειώνει ότι «το Συμβούλιο συζητά το θέμα αυτό τώρα».