Η Right2Water (Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα), μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθούν ποτέ οι υπηρεσίες διαχείρισης του νερού.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα προς ιδιωτικοποίηση είναι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ - οι εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
   
Η Right2Water συμβολικά παρουσία σε σήμερα τις 1,88 εκατ. υπογραφές πολιτών από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - εκ των οποίων οι 1,38 εκατ. προέρχονται από τη Γερμανία, μια χώρα που είναι σφοδρά αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού - στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τώρα καλείται να αποφασίσει αν θα δράσει.

Πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία των Ενώσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), ένα καινούργιο εργαλείο για τη συμμετοχική δημοκρατία στην ΕΕ, το οποίο προϋποθέτει τη συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη της Ένωσης.

Οι υπογράφοντες αξιώνουν «το δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση» και ζητούν «η παροχή νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υποβάλλονται στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς», αλλά και «οι υπηρεσίες νερού να αποκλείονται από την απελευθέρωση» της αγοράς.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεσμευτική νομοθεσία που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση κι επιθυμούμε η επιτροπή να δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού», δήλωσε η πρόεδρος της EPSU, η Αν-Μαρί Περέ.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σχεδόν οκτώ εκατομμύρια δεν έχουν νερό (επαρκούς) ποιότητας», πρόσθεσε η Περέ.

«Αν και προς το παρόν δεν μας έχουν ακούσει, τουλάχιστον έχουμε την αίσθηση ότι μας πρόσεξαν, κάτι που ήδη είναι τεράστιας» σημασίας, δήλωσε η Αν-Μαρί Περέ της Right2Water.

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2012 κι έκτοτε έχουν καταγραφεί 22 αιτήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από