Και νέο ηλεκτροσόκ έρχεται στη βιομηχανία, καθώς μετά την Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλων που την περασμένη εβδομάδα έθεσε σε διαθεσιμότητα το 80% του προσωπικού της, την ίδια ή και χειρότερη τύχη φαίνεται ότι θα έχει η Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η διοίκηση έχει καλέσει σε συνάντηση το σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, προκειμένου, όπως λένε οι πληροφορίες, να τους ανακοινώσει «πιθανή εκδοχή της άμεσης μαζικής απώλειας των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει», επικαλούμενη το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος παραμένει επί δύο σχεδόν χρόνια κλειστό, με το προσωπικό που αριθμεί 120 άτομα να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα (σσ: αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση καταβάλλει μόνο μέρος των μισθών τους), προφανώς όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Την απόφαση της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδος υπαγορεύει η τεράστια μείωση της ζήτησης για προϊόντα χάλυβα στην εγχώρια αγορά, και η αδυναμία εξαγωγών σε χώρες με ζήτηση εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η βιομηχανία είχε επιχειρήσει τα προηγούμενα χρόνια να κάνει εξαγωγές, ωστόσο το υψηλό κόστους ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και η υπερφορολόγησή της, τα καθιστούσαν μη ανταγωνιστικά.

Οι πληροφορίες μάλιστα φέρουν άλλη μια ενεργοβόρο βιομηχανία, μη χαλυβουργική αυτή την φορά, να ετοιμάζεται να προβεί επίσης σε μείωση των θέσεων εργασίας της, μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Μέτρα με καθυστέρηση

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ετοιμάζεται να ανακοινώσει, πιθανώς και εντός της εβδομάδας, την έναρξη ισχύος του μέτρου των συμβάσεων διακοψιμότητας. Του μέτρου δηλαδή που θα δίνει τη δυνατότητα σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να συνάπτουν σύμβαση με το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού ότι δεν θα λειτουργήσουν τις ώρες αιχμής, με αντάλλαγμα σημαντικές εκπτώσεις στο ρεύμα, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, η οποία έχει εκφράσει συγκεκριμένες ενστάσεις ως προς το κατά πόσο είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

Πέραν των συμβάσεων διακοψιμότητας, στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ρώσοι δέχονται να «δώσουν κάτι παραπάνω», και να ρίξουν την τιμή στα επίπεδα των 395 δολαρίων τα χίλια κυβικά, έναντι των 460 δολαρίων τα χίλια κυβικά που ήταν η τιμή αγοράς του αερίου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, η τιμή θα απέχει από τον μέσο όρο της Ευρώπης , που είναι τα 383 δολάρια τα χίλια κυβικά, κάτι που φέρεται να είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Β. Πούτιν ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.