Μετά τις ευρωεκλογές μπορούν να περιμένουν οι αποφάσεις των εταίρων της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των χωρών του ευρώ, σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου», ανέφερε ο Γ. Ντεϊισελμπλούμ, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια το Eurogroup θα αποφασίσει ένα νέο πιθανό πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι», «θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», σημειώνοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν και οι δόσεις των επόμενων δανείων πριν από τον Μάιο. «Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, να λάβουμε νέες αποφάσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup και κατέληξε λέγοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιος θα το κάνει και πώς. «Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι».