Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι δεν επιδιώκει να «πλημμυρίσει το Ισραήλ» με παλαιστίνιους πρόσφυγες που θα επιστρέφουν, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με 250 ισραηλινούς φοιτητές στη Ραμάλα.

Επέμεινε επίσης ότι δεν χρειάζεται να επαναδιαιρεθεί η Ιερουσαλήμ για να γίνει δυνατή η δημιουργία μίας παλαιστινιακής πρωτεύουσας στον ανατολικό τομέα τη πόλης.

«Η προπαγάνδα λέει ότι ο Αμπού Μάζεν θέλει να πλημμυρίσει το Ισραήλ με πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες για να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ. Αυτό που ζητούμε εμείς είναι να τεθεί το θέμα των προσφύγων στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) , διότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλύσουμε για να τερματισθεί η διένεξη», πρόσθεσε υποδεχόμενος τους φοιτητές στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Αλλά δεν θα επιδιώξουμε να πλημμυρίσουμε το Ισραήλ με εκατομμύρια πρόσφυγες για να μεταβάλουμε τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Αυτό είναι ψέμα», επανέλαβε ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το Σάφεντ στο βόρειο Ισραήλ κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από το Ισραήλ την αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ όμως αποκρούει τη ιδέα, θεωρώντας ότι απειλείται η ταυτότητά του ως εβραϊκού κράτους.

Πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, απόγονοι στην πλειοψηφία τους των 760.000 Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν από τις εστίες του κατά την ίδρυση του Ισραήλ.

Ως προς το άλλο ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι δεν επιδικώκει την επαναδιαίρεση της πόλης , αλλά να επιτραπεί στους δύο λαούς να ζήσουν ο καθένας υπό την δική του κυριαρχία, υπό τον έλεγχο ενός συντονιστικού οργάνου.

«Δεν θέλουμε την επαναδιαίρεση της Ιερουσαλήμ, θέλουμε να αφήσουμε ανοικτή την Ιερουσαλήμ», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από