Η κινεζική ταινία «Black Coal, Thin Ice» («Μαύρο κάρβουνο, λεπτός πάγος») του Ντιάο Γινάν ήταν ο μεγάλος νικητής του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, καθώς κατάφερε να αποσπάσει την Χρυσή Αρκτο, το σημαντικότερο βραβείο της Μπερλινάλε.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψω ότι αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ενα όνειρο που είχα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν γινόταν πραγματικότητα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται σε μια πόλη της βόρειας Κίνας: μέσα σε φορτία κάρβουνου εντοπίζονται ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη. Ενας αστυνομικός διερευνά την υπόθεση των φόνων, σε μια οδύσσεια που θα κρατήσει χρόνια και θα τον βρει έκπτωτο ιδιωτικό ντετέκτιβ να συνεχίζει με εμμονή τη συλλογή στοιχείων.

Εκτός βραβείων έμεινε η πιο συγκλονιστική ταινία του φεστιβάλ, το «’71» του Γιαν Ντεμάνζ.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης δεν κατόρθωσε να αποσπάσει το βραβείο ερμηνείας παρά την εξαιρετική ερμηνεία του στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.

Τα βραβεία

– Τη Χρυσή Αρκτο Καλύτερης Ταινίας απέσπασε το «Black Coal, Thin Ice» του Ντιάο Γινάν

– Την Αργυρή Αρκτο (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) απέσπασε η ταινία «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον.

– Η Αργυρη Αρκτος Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ «Boyhood».

– Το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου απέσπασε ο Λιάο Φαν για το «Black Coal, Thin Ice». Στην κατηγορία διαγωνιζόταν και ο Βαγγέλης Μουρίκης, που πρωταγωνιστεί στην ταινία «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.

– Το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Γιαπωνέζα Χάρου Κουρόκι, για την ταινία «The Little House».

– Η Αργυρή Αρκτος Alfred Bauer Award (για ταινία που ανοίγει νέες προοπτικές) απονεμήθηκε στο «Life of Riley» του 92χρονου Αλέν Ρενέ.

– Η Αργυρή Αρκτος Σεναρίου απονεμήθηκε στην ταινία «Σταθμοί του Σταυρού» των Αννα και Ντίτριχ Μπρίγκεμαν.

– Η Αργυρή Αρκτος Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος απονεμήθηκε στην ταινία «Blind Message».

– Το «Guerros» του Αλόνσο Ρουισπαλάσιος από το Μεξικό, κέρδισε το Βραβείο του Πανοράματος.

– Η Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «As Long as Shotguns Remain», ενώ η Αργυρή Αρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας στο «Laborat».