Η έλευση στην Ελλάδα του εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου. Δεν επρόκειτο για ταξίδι τουριστικού χαρακτήρα, αλλά για κάτι αρκετά σοβαρότερο.

Ο Μπερτομέου έδωσε και συνέντευξη Τύπου πριν από τη χθεσινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Εφές Αναντολού και τα όσα είπε ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Γιατί «φωτογράφισε» το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αξίζει να δούμε πίσω από τις λέξεις.

«Αν θέλουν να παίζουν προκριματικά Ευρωμπάσκετ χωρίς τους παίκτες του ΝΒΑ αλλά και της Ευρωλίγκας, κανένα πρόβλημα. Εμείς δεν θα διακόψουμε τη διοργάνωση», ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα που μοιάζει casus belli με τη FIBA. Γιατί δεν αποκλείεται οι ημερομηνίες των αγώνων να συμπέσουν πολύ σύντομα!

Προσέξτε: η FIBA αποφάσισε να βάλει προκριματικά παιχνίδια Ευρωμπάσκετ μεσούσης της σεζόν. Αυτό δεν συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλά η Ευρωλίγκα αντιδρά. Οι δύο κεφαλές του αθλήματος θέλουν η καθεμιά για δικό της λογαριασμό να έχει το πάνω χέρι. Η Ευρωλίγκα μάλιστα από το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη πήγε τις αγωνιστικές της Πέμπτη και Παρασκευή, με θετικά για το ταμείο της αποτελέσματα. Οπως είπε ο Μπερτομέου, η επισκεψιμότητα στα γήπεδα ανέβηκε κατά 10%, καθόσον η μέση οικογένεια βολεύεται με την Παρασκευή. Κάποιοι επιμένουν πως μελλοντικά θα σκεφτόταν και το «πακέτο» Παρασκευή – Σάββατο! Και οι διοργανώσεις πρωταθλημάτων; Μόνο η ελληνική λίγκα πάει πάσο και ορίζει τα ματς Ολυμπιακού και ΠΑΟ τη Δευτέρα (αν το ζητήσουν οι ομάδες). Αλλού δεν θέλουν και στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι ισχυροί παίζουν ακόμη και μέσα σε 48 ώρες! Τι θα κάνουν οι λίγκες; Πόσο θα αντέξουν και τι θα γίνει με τους διεθνείς και τις εθνικές ομάδες; Οι παίκτες φορτώνονται, τα παιχνίδια είναι συνεχόμενα, αλλά τα έσοδα πολλά και τόσο η FIBA όσο και η Ευρωλίγκα γι’ αυτά νοιάζονται. Και ετοιμάζονται για πόλεμο με φόντο το καλεντάρι των διοργανώσεων.