Ο νεαρός άνδρας κείτονταν αναίσθητος. Το πρόσωπο και το σώμα του είχαν γεμίσει αίματα. Σαν ύαινες οι αντίπαλοι χούλιγκαν εξακολουθούσαν να τον κλωτσούν λυσσαλέα στο κεφάλι, στην πλάτη, στα πόδια. Οι εικόνες από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου στις εξέδρες του σταδίου Ζοϊνβίλι στο περιθώριο του αγώνα της Ατλέτικο Παραναένσε με τη Βάσκο ντα Γκάμα έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αποτροπιασμό.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου ο εικονολήπτης Σαντιάγκο Ιλίντιο Αντράντε, 49 ετών, δέχτηκε μία μολότοφ στο κεφάλι από διαδηλωτές. Τέσσερις ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι είναι κλινικά νεκρός.

Απομένουν λιγότερες από 120 ημέρες για τη σέντρα του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία και η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Η φαυλοκρατία, οι ετοιμόρροπες και υποχρηματοδοτούμενες δημόσιες υπηρεσίες, η εκτίναξη του προϋπολογισμού των έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο στα 7,8 δισ. ευρώ κρατούν τους Βραζιλιάνους στους δρόμους από τον περασμένο Ιούνιο, όταν κατά εκατομμύρια διαδήλωναν στο περιθώριο των αγώνων του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Η απογοήτευση των Βραζιλιάνων εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Οι διαδηλώσεις δεν έχουν την ίδια ένταση και όγκο με αυτές του περασμένου καλοκαιριού αλλά συνεχίζουν να χτυπούν στο υπογάστριο τις μεγαλύτερες πόλεις, κυρίως το Σάο Πάολο όπου σημειώνονται και οι βιαιότερες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μια νέα μέθοδος διαμαρτυρίας είναι η συνάθροιση χιλιάδων εφήβων, των «ρολεζίνιος» στα εμπορικά κέντρα, που αποτελούν τους ναούς της κατανάλωσης για την ανώτερη τάξη.

Σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις που είναι άχρωμες πολιτικά και οργανώνονται μέσω των social media, 3.000 έφηβοι κατέκλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα Μολ του Σάο Πάολο. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Στον απόηχο, αρκετά εμπορικά κέντρα υιοθέτησαν μια νέα πολιτική εισόδου, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους σκουρόχρωμους νέους να εισέρχονται σε αυτά. Ο διάλογος που άνοιξε αναφέρεται σε ένα «βραζιλιάνικο απαρτχάιντ».

Η Βραζιλία μοιάζει να βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί χωρίς δίχτυ προστασίας.

ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ Τα λάθη και οι παραλείψεις έχουν φέρει υπερβολικά πίσω, χρονικά, την παράδοση των έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εξι εργάτες έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους στα έργα.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου ένας 55χρονος Πορτογάλος σκοτώθηκε έξω από την Αρένα του Αμαζονίου, στο Μανάους, όταν τον χτύπησε μεταλλική μπάρα τη στιγμή που αποσυναρμολογούσε έναν γερανό. Στα έργα του ίδιου σταδίου που θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων αγώνες της Αγγλίας και της Ιταλίας έχουν σκοτωθεί ακόμη δύο εργάτες.

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, ο Ριβάλντο, φρονεί ότι η Βραζιλία δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και προβλέπει πως θα ντροπιαστεί. «Η Βραζιλία έχει πολλά ανοιχτά θέματα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης» λέει ο παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Σελεσάο στη διοργάνωση του 2002.

Ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Βραζιλίας Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα χαρακτήρισε «ανέκδοτο» τις προετοιμασίες για το Μουντιάλ και θεωρεί ότι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να δείξει στον κόσμο μια διαφορετική χώρα.

«Το επίπεδο της δυσαρέσκειας μεταξύ διαφόρων στρωμάτων της κοινωνίας είναι εξαιρετικά υψηλό» έγραψε πρόσφατα ο αρθρογράφος της «Φόλια» του Σάο Πάολο Βλαντιμίρ Σαφάτλε. «Θα ήταν ανόητο να φανταστούμε πως αυτή η απογοήτευση θα εξαφανιστεί εν μια νυκτί».

Τις ειρηνικές διαδηλώσεις και την κοινωνική αναταραχή χωρίζει μια λεπτή κόκκινη γραμμή, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση της χώρας και στο επιτελείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA).

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ Πολλά είναι τα περιστατικά που καταγγέλλονται για άκρατη βία της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. Ενας από αυτούς πυροβολήθηκε τρεις φορές σε διαδήλωση κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μία κοπέλα παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα αστυνομικού ενώ νεαρός άνδρας χτυπήθηκε αλύπητα από τέσσερις αστυνομικούς που τον είχαν υποχρεώσει να γονατίσει σε τουαλέτα του σταδίου της πόλης Γκουϊάνια.

Πριν από μερικές ημέρες αποκαλύφθηκε ότι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν μυστικούς πράκτορες, υποκλέπτουν e-mails και παρακολουθούν τα social media σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη δράση των κινημάτων διαμαρτυρίας στα οποία συγκαταλέγονται και οι αποκαλούμενοι Μπλακ Μπλοκς. Πρόκειται για διαδηλωτές που φορούν μαύρα ρούχα για να μην τους ξεχωρίζουν οι αστυνομικοί.

Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου η κυβέρνηση θα ρίξει στον πόλεμο εναντίον των διαδηλωτών επιπλέον 10.000 ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες.

Παράλληλα θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια προκειμένου να δικαιολογήσει πού πήγαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο και να πείσει τους πολίτες για τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τη διοργάνωση.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς αν θα επαναληφθούν οι εικόνες του προηγούμενου Ιουνίου όταν χιλιάδες Βραζιλιάνοι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα διαδήλωναν για μια καλύτερη χώρα.

Δυσαρέσκεια

«Το επίπεδο της δυσαρέσκειας μεταξύ διαφόρων στρωμάτων της κοινωνίας είναι εξαιρετικά υψηλό» έγραψε πρόσφατα ο αρθρογράφος της «Φόλια» του Σάο Πάολο Βλαντιμίρ Σαφάτλε. «Θα ήταν ανόητο να φανταστούμε πως αυτή η απογοήτευση θα εξαφανιστεί εν μια νυκτί».