Σκληρή απάντηση στην αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο κάνει λόγο για «ασκήσεις καταστροφής» στις οποίες επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω non paper που διένειμε «προκειμένου να αμφισβητήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνει η κυβέρνηση».

«Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα γίνει χειροπιαστό για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας που θα δουν την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματός τους» σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

«Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό αμφισβητούνταν ως αδιανόητο, δηλαδή την επιτυχία πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη πετύχαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην το «πανηγυρίσουμε». Φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί και θα είναι – σε πείσμα πολλών – υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί, θα γίνει επίσης και χειροπιαστό για τους εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που θα δουν την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματός τους. Τόση είναι η αγωνία των δυο κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τους πιο αδύναμους.

» Αλλωστε, το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση είναι το ακριβώς αντίθετο από την αύξηση της φορολογίας κατά 10 δισ. ευρώ που προτείνουν τα στελέχη του.

» Το πλέον εντυπωσιακό της άτυπης ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ότι καλεί την κυβέρνηση να μην βγει στις αγορές, γιατί «αν βγούμε θα είναι με υψηλό επιτόκιο», όπως υποστηρίζει. Παραβλέπει έτσι, το δικέφαλο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί και την έξοδο από το μνημόνιο.

» Δεν αντιλαμβάνεται, δηλαδή, ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εκείνο που θα μας επιτρέψει να βγούμε στις αγορές. Και ότι η πολιτική του νοικοκυρέματος και της ανόρθωσης της οικονομίας είναι εκείνη που θα μας επιτρέπει να βγαίνουμε στις αγορές με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

» Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά χρειάζεται τον «μπαμπούλα» των μνημονίων που τελειώνουν, προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης, ας το πει.