Πιέσεις να αποσυρθεί από τη μάχη της Αθήνας ή να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα δέχεται ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο ίδιος παίζει με τα νεύρα του γαλάζιου επιτελείου και κλιμακώνει την εμφυλιοπολεμική σύγκρουση στην πρωτεύουσα με βολές κατά του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» της Θεσσαλονίκη με την υποψηφιότητα του Σταύρου Καλαφάτη. προσδοκώντας ότι η επιλογή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος θα ενισχύσει τη συσπείρωση της τοπικής γαλάζιας βάσης και θα εκτονώσει το κλίμα από τη σύγκρουση Ιωαννίδη – Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα , σύμφωνα με υψηλόβαθμες κομματικές πηγές η περίπτωση Παχατουρίδη παραμένει ψηλά στη λίστα της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής, αλλά το ζήτημα δεν έχει κλείσει λόγω των όρων που θέτει ο δήμαρχος Περιστερίου, όπως η αντιμνημονιακή ομπρέλα με την οποία επιδιώκει να καλύψει τον συνδυασμό του. Η παράταση των διαβουλεύσεων έβαλε στο τραπέζι και το όνομα του Θανάση Σκορδά, αλλά οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεν είναι πρώτη επιλογή.

Ο σχεδιασμός για την προώθηση Παχατουρίδη προβλέπει και την κινητοποίηση κυρίως γαλάζιων δημάρχων, ώστε η υποψηφιότητά του να προβληθεί ως αίτημα της αυτοδιοικητικής βάσης. Ο ίδιος με χθεσινές δηλώσεις του, επέλεξε να παραμείνει θολό το τοπίο για τη υποψηφιότητά του: «Ενα μυαλό που είναι ζωντανό σκέπτεται πολλά πράγματα, αλλά πρώτη προτεραιότητα ασφαλώς έχει η πόλη μας…» ανέφερε στον Βήμα FM.

Σε κάθε περίπτωση, η γαλάζια εκκρεμότητα με την Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να κλείσει εντός της προσεχούς εβδομάδας, ενώ σκηνικό πολιτικής αντεπίθεσης στήνει από χθες η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, με την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Σταύρου Καλαφάτη απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης αποτελούσε εξαρχής κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά δεν έβλεπε θετικά μια στροφή στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης. Το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο γαλάζιο στρατόπεδο από τις διαδοχικές αρνήσεις άλλων υπουργών και στελεχών της ΝΔ τον ανάγκασαν ουσιαστικά να απαντήσει θετικά στην πρόταση του Πρωθυπουργού. Χθες ο κ. Καλαφάτης υπέβαλε και την παραίτησή του από την υπουργική θέση αλλά όπως διευκρινίστηκε θα παραμένει στην κυβέρνηση για μερικές εβδομάδες, καθώς εκκρεμεί η ψήφιση από τη Βουλή νομοθετικών ρυθμίσεων που έχει χειριστεί ο ίδιος.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ταχυπαλμίες στη ΝΔ από τη σύγκρουση του Αρη Σπηλιωτόπουλου με τον Νικήτα Κακλαμάνη για τον Δήμο Αθηναίων. Ο πρώην δήμαρχος βάζει πλέον στο στόχαστρο το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που το κομματικό επιτελείο προσπαθει να χαμηλώσουν οι τόνοι αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαγραφών.

Ο κ. Κακλαμάνης επέκρινε χθες τον κ. Σαμαρά (στο ραδιόφωνο του Alpha) ότι αθέτησε τη συμφωνία να του δώσει ο ίδιος μια τελική απάντηση για την Αθήνα, ενώ έβαλε κατά του πρωθυπουργικού επιτελείου: «Αν ο Αντώνης αποφάσιζε μόνος του πιθανότατα θα είχε αποφασίσει διαφορετικά, υπάρχουν γύρω του άνθρωποι που δεν με συμπαθούν…».

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ θέτουν θέμα παραίτησής του από τη βουλευτική έδρα εάν επιμείνει στην υποψηφιότητά του. Τον δρόμο αυτόν υπέδειξε δημοσίως χθες ο Κώστας Μαρκόπουλος για όλους τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδικοικητικές κάλπες –σε μια παρέμβαση που στόχευε και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Για την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, εξάλλου, οριστικοποιήθηκε από τη ΝΔ η υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Ανδρέα Κατσανιώτη.