Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Αγκυρα. Θα διαβεί την πόρτα του υπουργείου Εξωτερικών και θα συζητήσει με τον γενικό διευθυντή του στο πλαίσιο της νέας διαπραγματευτικής φάσης για το Κυπριακό – η πρώτη φορά για έναν ελληνοκύπριο διπλωμάτη σε τέτοιο πόστο από το 1960.

«Πιστεύω ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θέλει τη λύση όπως και εμείς» λέει από την αρχή στα «ΝΕΑ». «Το πρόβλημα είναι το πραγματικό της ειδικό βάρος στα κατεχόμενα λόγω του ελέγχου και της συμφόρησης που προκαλεί η παρουσία της Τουρκίας και οι έποικοι που συνιστούν την πλειοψηφία του πληθυσμού που κατοικεί εκεί. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία από την άλλη, στην πολυμορφία της, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Εχω επίσης την πεποίθηση ότι οι νέες γενιές, ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής, που δεν φέρουν τα βαρίδια του παρελθόντος, προσβλέπουν να ζήσουν σε μια σύγχρονη φυσιολογική ευρωπαϊκή κοινωνία».

Χαρακτηρίζει εξαίρετη τη συνεργασία του με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, αλλά γνωρίζει ότι ο δικός του ρόλος είναι υποστηρικτικός. «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που προσπαθούν να διαχωρίζουν τη θέση τους αλλά από αυτούς που μένουν μέχρι τέλους στα χαρακώματα» λέει και τονίζει ότι δεν έχει καμιά ατζέντα, προσπαθεί όμως να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι, με απόλυτη συνέπεια προς την προσωπική του ηθική.
ΒΕΜΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗΣ. Αυτήν την ηθική την καθορίζει ως συνέπεια, επιμονή και αίσθηση χρέους προς τον τόπο του και τους δικούς του ανθρώπους και έναν συνδυασμό της ηθικής τής πεποίθησης και της ηθικής τής υπευθυνότητας, όπως τις περιέγραψε ο Μαξ Βέμπερ. Πάνω απ' όλα σεβασμός προς τους ανθρώπους και τη διαφορετικότητά τους, ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο και εξέγερση μπροστά στο άδικο. Λέει: «Παραστατικά θα έλεγα να κοιτάζεις χαμηλά αλλά να νομιμοποιείσαι να βλέπεις τους άλλους ίσια στα μάτια. Προσπαθώ επίσης να ακολουθώ από αυτό που λέει ο Χριστός σε μια περικοπή στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, ότι δηλαδή η αξία μας ξεκινά από το σημείο που αρχίζουμε να κάνουμε περισσότερα από αυτά που μας έχουν ανατεθεί.
Η φιλοσοφία μου για τα πράγματα εκφράζεται επίσης από το ποίημα Βασιλεύς Δημήτριος του Καβάφη και από τον στίχο του Ελύτη στη Μαρία Νεφέλη  «χαράξου κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία».
Τώρα βεβαίως έχει να ασχοληθεί με μια σκληρή διαπραγμάτευση. Ετσι ήταν όλες οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ολες απέτυχαν και το στοίχημα βεβαίως - όχι μόνο δικό του - είναι αν αυτή η διαπραγμάτευση στην οποία είναι βαθιά μπλεγμένος θα επιτύχει. Δεν εξαρτώνται όλα από αυτόν αλλά πολλά σίγουρα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο θα τα χειριστεί. Είναι ο διπλωμάτης που όλοι οι κατά καιρούς πρόεδροι της Κύπρου χρησιμοποιούσαν για τις δύσκολες αποστολές.
Ισως το κομβικότερο σημείο της πολύχρονης καριέρας του να ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσφατα η ευκαιρία που είχε ως υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα να αναλάβει την ευθύνη της διεκπεραίωσης της πρώτης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Eνωσης, πρόκληση στην οποία η Κύπρος ανταποκρίθηκε με επάρκεια και πέτυχε να αναδειχθεί ως σοβαρός, υπεύθυνος και αξιόπιστος εταίρος, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ευρωκεντρικός. Eχει φάει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις πολιτικές και τις διαδικασίες της με το κουτάλι που λέμε. Για τον ίδιο η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν και παραμένει ο πιο σπουδαίος και επιτυχής πολιτικός σχεδιασμός που υλοποιήθηκε ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Η ρευστότητα και η αμφισβήτηση - λέει - είναι σύμφυτες με την ιδέα και τον τρόπο που περιέγραφε ο Κορνήλιος Καστοριάδης την αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και τη φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας. Εχει πολλές ατέλειες και αδυναμίες και δημιουργεί πολλές φορές αίσθημα ματαίωσης και απογοήτευση. Είναι αισιόδοξος ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Σε εμάς εναπόκειται», πιστεύει, «να προχωρήσουμε την ενοποιητική διαδικασία, να ξεπεράσουμε τις συγκυριακές δυσκολίες και να τιμήσουμε το συμβόλαιο γενεών που βρίσκεται στη βάση αυτού του μεγάλου εργοταξίου. Η κρίση εμπιστοσύνης που περνούμε σήμερα και η συσσώρευση οικονομικών προβλημάτων στην Κύπρο και στην Ελλάδα πρέπει να ενδυναμώνουν την αποφασιστικότητά μας. Η πεμπτουσία της ευρωπαϊκής ενοποίησης την καθιστά μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και αυτό πρέπει να αναδείξουμε. Είμαι ίσως αθεράπευτα ευρωπαϊστής, το ομολογώ, παρά τις απογοητεύσεις τις αδυναμίες, και πολλές φορές την ανικανότητά μας να επιτύχουμε την ώσμωση ανθρώπων και θεσμών, την έμπρακτη αλληλεγγύη και τη δημιουργία των οργανικών συνθηκών της ειρήνης όπως τις οραματιζόταν ο Ζαν Μονέ και οι άλλοι πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ιδέας».
Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1956, στον Αγρό της Κύπρου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι: DEA στο Διεθνές Δίκαιο, DEA στις Πολιτικές Επιστήμες (Universite de Droit et de Sciences Economique (Paris ΙΙ)), DEA στην Κοινωνιολογία και Διδακτορικό στην Πολιτική Κοινωνιολογία (Universite de Paris Χ - Nanterre). Κατέχει, επίσης, δίπλωμα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (1984).
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ. Υστερα από μια σύντομη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987. Υπηρέτησε στην πρεσβεία της Κύπρου στο Παρίσι, στην Πολιτική Διεύθυνση, στη Διεύθυνση Κυπριακού και στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών κατά τις περιόδους 1995-1997 και 2002-2003 καθώς και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών τον Μάιο του 2003.
Από το 2003 ώς το 2008 διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς στις δικοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Από τον Αύγουστο του 2003 έως τον Ιούλιο του 2008 ήταν πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Eθνη. Τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, για την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Είναι, επίσης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δημοσίου Δικαίου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από