Σπάνε τα ισόβια για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν οικειοθελώς μέχρι το τελευταίο ευρώ τα χρήματα με τα οποία ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου (φωτογραφία).

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δοθούν κίνητρα στους κατηγορούμενους να επιστρέψουν τα μαύρα χρήματα αμέσως στο ταμείο του Δημοσίου, που με τη σειρά του θα μπορεί να τα αξιοποιεί, αντί να περιμένει για χρόνια να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Στις προωθούμενες διατάξεις περιλαμβάνονται κακουργήματα που αφορούν παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας, τελωνειακού κώδικα, προστασίας συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και απιστία και υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Σε περίπτωση πλήρους ικανοποίησης του Δημοσίου εκ μέρους των κατηγορουμένων προβλέπονται μειωμένες ποινές, ανάλογα με το στάδιο που θα επιστρέψουν τα παράνομα χρήματα. Ακόμα και αν η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη, αν ο δράστης έχει επιστρέψει πίσω όλα τα χρήματα η τιμωρία είναι: φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, αν αυτό συμβεί μέχρι την απολογία του στον ανακριτή, κάθειρξη μέχρι 7 χρόνια, αν η ικανοποίηση της απαίτησης γίνει μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης και κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια, αν η επιστροφή των χρημάτων γίνει μέχρι την έναρξη του Εφετείου.

Από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου εξαιρούνται κατηγορούμενοι που είχαν διατελέσει υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών.