Ο Αμάνθιο Ορτέγκα, ο πλουσιότερος Ισπανός και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 47 δισ. ευρώ, είναι διάσημος ως ιδρυτής της Inditex, της εταιρείας στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων τα πολυκαταστήματα Zara. Ο 77χρονος Ορτέγκα όμως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, αφού τώρα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές ακινήτων παγκοσμίως αγοράζοντας φιλέτα σε διάφορες μεγαλουπόλεις της υφηλίου.

Η αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή του, τα περισσότερα από τα οποία αποκτήθηκαν εν μέσω της κρίσης σε συμφέρουσες για τον ίδιο τιμές, εκτιμάται ότι αγγίζει σήμερα τα 3 δισ. ευρώ. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει σε ακίνητα 1,2 δισ. ευρώ ενώ η ιδιαίτερα προτίμηση που δείχνει για αγορές ακινήτων υψηλής προβολής στη Μαδρίτη έχει κάνει πολλούς να τον αποκαλούν «βασιλιά της Καστίλλης». Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη ο αυτοδημιούργητος γιος εργάτη σιδηροδρόμων έχει αγοράσει το τελευταίο διάστημα πολλά εμβληματικά κτίρια που στεγάζουν πολλές γνωστές εταιρείες στις οποίες περιλαμβάνονται οι τράπεζες BBVA και Santander, η Apple, και καταστήματα της Zara.

EMBΛHMATIKA KTIΡIA. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα αποκτήματά του είναι το κτίριο Devonshire House στο Λονδίνο το οποίο απέκτησε έναντι 490 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 είχε αγοράσει τον ουρανοξύστη 43 ορόφων Torre Picasso στη Μαδρίτη για 400 εκατ. ευρώ όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων γραφεία της Google.

Οπου ο Ορτέγκα αγοράζει εμπορικά κέντρα βάζει εκεί και καταστήματα της Inditex όπως έκανε και με το κτίριο 666 της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη το οποίο αγόρασε το 2011 έναντι 231,8 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο επίσης αγόρασε κτίριο γραφείων στη Νέα Υόρκη στην 14η Οδό, στην περιοχή των παλιών σφαγείων, η οποία έχει τελευταία αναβαθμιστεί. Για το κτίριο αυτό πλήρωσε 70 εκατ. ευρώ. Συνολικά στην Oxford Street του Λονδίνου έχει αγοράσει τρία κτίρια και το συνολικό ποσό που κατέβαλε υπολογίζεται σε 350 εκατ.

Οι περισσότερες επενδύσεις του Ορτέγκα σε ακίνητα γίνονται μέσω της εταιρείας συμμετοχών Pontegadea. Ο ίδιος και η δεύτερη σύζυγός του Φλόρα Περέζ Μαρκότε έχουν μεταβιβάσει στην Pontegadea το 50,01% των μετοχών τους στην Inditex. Ο Ορτέγκα θέλει να διατηρεί χαμηλό προφίλ και δεν αποκαλύπτει εκ των προτέρων τα σχέδιά του. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει στενό κύκλο που αποτελείται από μόλις 34 συνεργάτες. Για τις αγορές του επιλέγει κλασικά κτίρια με υψηλή αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Η Pontegadea έχει θυγατρικές στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και το Μεξικό.

Ο Ορτέγκα πρόσφατα επίσης απέκτησε κτίριο που στεγάζει τα καταστήματα Gucci στο Μπέβερλι Χιλς για το οποίο πιστεύεται ότι κατέβαλε 100 εκατ. δολάρια. Η πώληση αυτή ανακοινώθηκε μέσω των μεσιτών Cushman & Wakefield και Colliers International που δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τον νέο ιδιοκτήτη, αλλά παράγοντες της αγοράς ανέφεραν τους «Τάιμς του Λος Αντζελες» ότι αγοραστής είναι ο ισπανός μεγιστάνας.

ΕΞΑΓΟΡΕΣ. Ο Ορτέγκα φέρεται εξάλλου να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ισπανική εταιρεία ακινήτων Realia, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Ιδιοκτήτες της Realia είναι η ισπανική κατασκευαστική FCC που έχει δεχτεί πλήγμα από την κρίση και η κρατικοποιημένη τράπεζα Bankia.

Οι δύο αυτές εταιρείες είχαν προσλάβει την Goldman Sachs για να βρει αγοραστή του 58% της εταιρείας ακινήτων που εκτιμάται ότι έχει αξία 145 εκατ. ευρώ (197 εκατ. δολάρια).

Ενα από τα κτίρια που έχει αγοράσει στη Βαρκελώνη στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Banesto, στο κέντρο της πόλης, στην Plaza de Cataluna. Το κτίριο αγοράστηκε από εταιρεία που έχει αναλάβει την πώληση περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν σε τέσσερις κρατικοποιημένες τράπεζες. Το ποσό αγοράς θεωρείται ότι ανήλθε σε 44 εκατ. ευρώ. Ο Ορτέγκα απέκτησε επίσης ακίνητο στην Calle Colon στη Βαλένθια.

Και τα δύο αυτά κτίρια στεγάζουν καταστήματα της αμερικανικής Apple. Επίσης ο ισπανός μεγιστάνας αγόρασε και κτίριο που στεγάζει κατάστημα της Apple στο Καρουζέλ του Λούβρου στο Παρίσι, ενώ έχει αποκτήσει ακίνητα και σε άλλες πόλεις όπως στο Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο.