Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε, το βράδυ της Πέμπτης, ότι την Παρασκευή πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά την έγκριση – με 136 ψήφους υπέρ, 16 κατά και δύο αποχές – από την κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της πρότασης του γραμματέα του και δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία.

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών ζήτησε να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης η θητεία της οποίας πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2018. Ο Λέτα δεν παρέστη στη συνεδρίαση.

Το βράδυ θα συνεδριάσει η ηγετική ομάδα του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Μένει να φανεί αν ο Ιταλός Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στη βουλή και στην γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σχηματισμό νέας κυβέρνησης» είχε πει ο Ματέο Ρέντσι κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Ο Ρέντσι είχε καλέσει τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του PD να εγκρίνουν την πρότασή του και είπε ότι χρειάζεται «μία νέα φάση με μία νέα κυβέρνηση από τις ίδιες δυνάμεις στον κυβερνητικό συνασπισμό».