Να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη συμπόρευση ΠαΣοΚ και 58 με συναινετικό τρόπο θα επιχειρήσει σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη συνάντηση που θα έχει με το Συντονιστικό της πρωτοβουλίας.

Αυτό τουλάχιστον είπε χθες σε συνεργάτες του τονίζοντας ότι «θα πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία και να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη».

Από την πλευρά τους οι 58 προσέρχονται στο σημερινό ραντεβού με το αίτημα η Ελιά να μοιάζει περισσότερο με παράταξη σε όλα τα στοιχεία της, από τα σύμβολα έως το όνομα και τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αποκάλυψε στους συνομιλητές του ότι η οργανωτική επιτροπή θα απαρτίζεται κυρίως από στελέχη της νεότερης γενιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες ο Βαγγέλης Βενιζέλος να έχει επικοινωνία ή ακόμη και συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο με αφορμή τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής της Ελιάς.

Την ίδια στιγμή, στην Κεντροαριστερά ανεβαίνουν οι στροφές σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, έχοντας όμως την υποστήριξη ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, έσπευσε να «απαντήσει» στις δύο γαλάζιες υποψηφιότητες: «Το παρελθόν πασχίζει απεγνωσμένα να επιβιώσει σε μια εποχή που όλα αλλάζουν». Και πρόσθεσε: «Ο δρόμος της νέας αντίληψης που επέλεξαν οι Αθηναίοι το 2010 θα συνεχιστεί».

Σήμερα μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης θα επισκεφθεί τον κ. Καμίνη στο Δημαρχείο σε μια κίνηση που θα συμβολίζει την έμπρακτη στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Ως γνωστόν, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ ενισχύουν την πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, παρόλο που για τουλάχιστον δύο πόλεις εμφανίζονται κάποια προβλήματα. Για παράδειγμα, στον Βόλο η ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταλήξει ακόμη εάν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Πάνου Σκοτινιώτη ή εάν τελικώς επιλέξει να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του πρώην νομάρχη Απόστολου Παπατόλια. Επίσης, στην Πάτρα το ΠαΣοΚ εμφανίζεται κουμπωμένο απέναντι στην υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά καθώς το 2010 εκείνος κατέβηκε ως «αντάρτης» απέναντι στην επίσημη υποψηφιότητα του ΠαΣοΚ, έχοντας την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Αλλεπάλληλα ραντεβού για τις υποψηφιότητες του ΠαΣοΚ στις περιφέρειες έχει σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τη βουλευτή Α. Γκερέκου για να συζητήσουν την κάθοδό της στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να χειριστεί προσωπικά και την υποψηφιότητα του ΠαΣοΚ στη Στερεά Ελλάδα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από το όνομα της πρώην υπουργού Κ. Μπατζελή παίζει και το όνομα του πρώην βουλευτή Ν. Τσώνη.

Προβληματισμός υπάρχει στο ΠαΣοΚ για την –εκ νέου –υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο καθώς η Νομαρχιακή Κορινθίας, για παράδειγμα, δεν ενθαρρύνει την υποψηφιότητά του. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του υποψηφίου για την Κεντρική Μακεδονία, αν και έχει γίνει μια πρώτη κρούση στην Εύα Καϊλή, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το όνομα του Αγγελου Τόλκα.

Σε ό,τι αφορά την Ηπειρο, τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ εκκρεμότητα υπάρχει και στη Δυτική Μακεδονία, όπου σημειώνεται το ενδιαφέρον για τον υποψήφιο του 2010 Γιάννη Παπαϊορδανίδη.

Κατά τα άλλα, θα υποστηριχθούν οι Αρης Γιαννακίδης στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Απόστολος Κατσανέβας στη Δυτική Ελλάδα, Γιάννης Μαχαιρίδης στο Νότιο Αιγαίο, Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη και Αθανάσιος Γιακαλής στο Βόρειο Αιγαίο. Το ΠαΣοΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού στην Αττική.