Σε συνεργασία με τη Βραζιλία σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς και την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μελλοντική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψαν χθες στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του κόμματος στην παρουσίαση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Αμυνα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Η αναφορά στις δυνατότητες συνεργασίας με τους Βραζιλιάνους σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά έγινε από τον Κώστα Γρίβα, αμυντικό αναλυτή και διδάκτορα Γεωπολιτικής. «Η Βραζιλία μπορεί να βοηθήσει», τόνισε, «επειδή ενδιαφέρει και την ίδια να ζητήσει συνεργασία με εμάς, καθώς φοβούνται μην καπελωθούν από τις άλλες υπερδυνάμεις στον χώρο των εξοπλιστικών. Η συνεργασία μαζί τους θα δώσει ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι των βιομηχανιών άλλων χωρών». Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα είχε συζητήσει εκτενώς ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τα Χριστούγεννα του 2013 σε Βραζιλία – Αργεντινή.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της πρότασης για την Αμυνα τονίστηκε ότι «η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι από τις πρώτες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ», όπως διαβεβαίωσε ο Γιάννης Ταφύλλης, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του κόμματος. Οι ομιλητές τόνισαν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή του Στρατού αλλά και του χάρτη με τα στρατόπεδα, προκειμένου και να εξοικονομηθούν πόροι αλλά και να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία τους. «Η εποχή που έταζαν κάθε πόλη και ΤΕΙ, κάθε χωριό και στρατόπεδο, έχει τελειώσει» τόνισε ο κ. Ταφύλλης.

Οπως ειπώθηκε, οι ελεύθεροι χώροι που θα προκύψουν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη άλλων αναγκών του Στρατού αλλά και τη στέγαση των στρατιωτικών.