Με δεδομένο τον γαλάζιο εμφύλιο και την εικόνα πολυδιάσπασης που εμφανίζει ο συντηρητικός χώρος, δεν αποκλείεται η μεγάλη μάχη για τη ΝΔ στην Αθήνα να δοθεί στον πρώτο γύρο των εκλογών. Και αυτό επειδή θολώνει το τοπίο σε ένα δήμο όπου η ΝΔ διαχρονικά προετοιμαζόταν μόνο για την αναμέτρηση του δεύτερου γύρου, εάν δεν τελείωνε τον αγώνα από τον πρώτο.

Η τελευταία δημοσκοπική καταγραφή δυνάμεων στην Αθήνα (της GPO, στα μέσα Ιανουαρίου) δείχνει οριακό μεν αλλά για πρώτη φορά προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 19,8%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 19%.

Είναι σαφές ότι ο γαλάζιος εμφύλιος μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις καταστάσεις το βράδυ των εκλογών, καθώς με διψήφια ποσοστά κινείται στην πρωτεύουσα και η Χρυσή Αυγή (10,5%), που επίσης «αλιεύει» στο δεξιό ακροατήριο, ενώ οι δεξαμενές του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ καταμετρήθηκαν αθροιστικά στο 8%, το οποίο θεωρητικά αποτελεί μια αφετηρία για τον νυν δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Είναι προφανές ότι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της λαϊκής Δεξιάς, οι οποίοι ξεπερνούν το 15% και δηλώνουν στην ίδια δημοσκόπηση αναποφάσιστοι, θα καθορίσει και τους μονομάχους του δεύτερου γύρου.