Την έκδοση μιας νέας σειράς τεσσάρων επετειακών γραμματοσήμων για την ελληνική Προεδρία της ΕΕ παρουσίασαν την Πέμπτη τα ΕΛΤΑ.

Τα γραμματόσημα έχουν διαφορετικό θέμα, η αξία τους κυμαίνεται από 0,03 έως 2,15 ευρώ, ενώ αποτελούν έργα διαφορετικών καλλιτεχνών (Στ. Βελδεμίρη, Μ. Σχοινά και Μ. Βαρδοπούλου).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημ. Κούρκουλας, συγχαίροντας τα ΕΛΤΑ για την πρωτοβουλία τους, ανέφερε ότι αυτή ανταποκρίνεται στην επιδίωξη της Προεδρίας «να αξιοποιηθεί η ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν η Ελλάδα, ο πολιτισμός, η ιστορία και η κουλτούρα της, μέσω συνεργιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και χορηγούς».

Ενδεικτικά, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην κεντρική πολιτιστική εκδήλωση «Ναυτίλος- ταξιδεύοντας την Ελλάδα», η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και δύο από τα εκθέματά της απεικονίζονται στην επετειακή σειρά των γραμματοσήμων.

Επίσης, σημειώνοντας ότι «η θάλασσα, κοινό στοιχείο των τεσσάρων γραμματοσήμων, δεν αποτελεί μόνο ιστορική ή πολιτιστική αναφορά, αλλά κι ένα γεωγραφικό πεδίο που απαιτεί συντεταγμένη και συλλογική προσπάθεια για την επιτυχή πλοήγησή του», ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως τελικά «είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και οι Έλληνες και ολόκληρη η Ευρώπη».

Ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Κ. Μελαχροινός αναφέρθηκε στη δύσκολη ευρωπαϊκή συγκυρία, υπενθυμίζοντας μια επίκαιρη παρατήρηση του Πολ Ενρί Σπάακ (προέδρου της ΕΚΑΧ, προδρόμου της ΕΟΚ): «Όλοι όσοι στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές προκλήσεις που προέκυψαν από τη συνθήκη της Ρώμης, αγνόησαν την πολιτική διάσταση, απέτυχαν», είχε πει, προσθέτοντας: «Όσο αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από μία οικονομική πολιτική, παραβλέποντας την πολιτική διάστασή τους, φοβάμαι ότι θα έχουμε αλλεπάλληλες αποτυχίες».​