Βόμβα στα θεμέλια του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης χρεών –τουλάχιστον των δημόσιων χρεών –έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας με την αγωγή αποζημιώσεως 214 δισ. ευρώ που ετοιμάζει κατά των οίκων Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch. Οπως αποκάλυψε η Standard & Poor’s στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ότι οι οίκοι προχώρησαν σε παράνομες υποβαθμίσεις του ιταλικού χρέους το έτος 2011, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη ζημία στη χώρα. Το Δικαστήριο κρίνει τις υποβαθμίσεις παράνομες επειδή, πέραν των άλλων παραβλέψεων, οι εκτιμητές «αγνόησαν την πλούσια ιστορία της τέχνης και της λογοτεχνίας της Ιταλίας»!

Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατικές Αρχές και αξιωματούχοι καταγγέλλουν τις αστοχίες, τα λάθη και τις ιδεοληψίες των «μυστήριων» υπαλλήλων της «τρόικας των αξιολογήσεων», οι οποίοι με τις αποφάσεις τους καταδικάζουν σε πιστωτική ασφυξία εθνικές οικονομίες, με ολέθρια αποτελέσματα για τις κυβερνήσεις και –κυρίως –για τους ανθρώπους. Η πρωτοβουλία του ιταλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει όμως προηγούμενο. «Η S&P στις αξιολογήσεις της ουδέποτε αναφέρθηκε στην ιστορία, στην τέχνη ή στις φυσικές ομορφιές της Ιταλίας. Ιδιαιτερότητες που όλοι σε ολόκληρο τον κόσμο αναγνωρίζουν και που αποτελούν τη βάση της οικονομικής ισχύος της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά το «Κόρτε ντέι Κόντι».

Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ιταλός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη δικαστική πρωτοβουλία της Ιταλίας κατά των S&P, Moody’s και Fitch και πρόσθεσε ότι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στις 19 Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα που θα χειριστεί την υπόθεση. Το ερώτημα που θα απαντηθεί είναι αν και κατά πόσον η «αδιαφορία» των οίκων να συμπεριλάβουν την Ιστορία, την Τέχνη και τις φυσικές ομορφιές της Ιταλίας στις αξιολογήσεις τους συνέβαλε στην επιδείνωση της κρίσης χρέους στη χώρα και ανάγκασε τις κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι να λάβουν επαχθή για τον ιταλικό λαό μέτρα.

Η S&P απέρριψε ως «ασήμαντες και άνευ αξίας» τις αιτιάσεις του ιταλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις υποβαθμίσεις του ιταλικού δημόσιου χρέους το 2011, τη χρονιά δηλαδή που επιδεινωνόταν η κρίση στη ζώνη του ευρώ. Οπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η S&P αναμένεται να υποστηρίξει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έχει δικαιοδοσία μόνο επί των πράξεων ή παραλείψεων των υπαλλήλων και αξιωματούχων της ιταλικής κυβέρνησης και εν γένει όσων ασκούν δημόσια εξουσία εντός της ιταλικής επικράτειας και όχι επί των πράξεων ή παραλείψεων «υπερεθνικών θεσμών», όπως είναι οι οίκοι αξιολόγησης. «Ανευ αξίας» έκρινε τις αιτιάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Moody’s, ενώ η Fitch δεν αντέδρασε άμεσα στην είδηση.

Εξυπακούεται ότι αν η Ιταλία κερδίσει την υπόθεση, ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις και για τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που δεινοπάθησαν (και) εξαιτίας των αξιολογήσεων των οίκων. Με πρώτη, βεβαίως, την Ελλάδα! Διότι αν διαθέτει η Ιταλία το Κολοσσαίο, τον Δάντη και το Κάπρι, εμείς διαθέτουμε τον Παρθενώνα, τον Αριστοτέλη και τη Μύκονο. Ειρωνικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κάνουν λόγο για υποτίμηση της αξίας της «ντόλτσε βίτα». Ομως συγχωρούνται διότι οι Βρετανοί είναι καταδικασμένοι να ζουν διαρκώς μέσα σε ένα «τοπίο στην ομίχλη».