«Στεκόμαστε εδώ χάρις ο ένας στον άλλο. Οφείλουμε την ελευθερία μας ο ένας στον άλλον» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα υποδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ στον Λευκό Οίκο. «Καθεμιά από τις χώρες μας γνωρίζει τι οφείλει στην άλλη –την ελευθερία της» είπε ο Φρανσουά Ολάντ απευθυνόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα. Δύο χαρακτηριστικές δηλώσεις από μία επίσημη επίσκεψη πλούσια σε τελετουργία και συμβολισμό, με σκοπό την επισφράγιση μιας νέας και ανανεωμένης ισχυρής σχέσης ανάμεσα σε δύο παλαιούς συμμάχους που βρέθηκαν προ δεκαετίας, όταν η Γαλλία αντιτάχθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ, στο χείλος της ρήξης.

Ακόμα και η κρίση που πυροδότησαν οι αποκαλύψεις για τις μυστικές παρακολουθήσεις της NSA έσβησε υπό το βάρος του συνθήματος «μαζί», το οποίο εκστόμισαν επανειλημμένως οι δύο ηγέτες πριν φορέσουν τα σμόκιν τους για τη δεξίωση που παρέθεσαν χθες βράδυ ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, παρουσία 300 υψηλών προσκεκλημένων, προς τιμήν του πρώτου γάλλου προέδρου που πραγματοποιεί (άνευ συντρόφου, για τους γνωστούς λόγους) επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον εδώ και δύο δεκαετίες. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «συμφωνία μη κατασκοπείας» με καμία χώρα, καταβάλλουν όμως προσπάθεια να σέβονται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Από σύμπτωση, ακτιβιστικές οργανώσεις είχαν ανακηρύξει τη χθεσινή Ημέρα Αντεπίθεσης, καλώντας τους Αμερικανούς να βομβαρδίσουν με μέιλ και τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας τα μέλη του Κογκρέσου. Συμμαχία των μεγαλύτερων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών έστειλε επιστολή στον Ομπάμα αξιώνοντας περισσότερο έλεγχο, όρια και διαφάνεια στα προγράμματα παρακολούθησης. Από την πλευρά του, πάντως, ο Ολάντ διαβεβαίωσε πως κατά τις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες «ξεκαθάρισαν την κατάσταση» και «η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε».

Ο γάλλος πρόεδρος έτυχε από την πρώτη στιγμή θερμής υποδοχής στις ΗΠΑ. Ο Ομπάμα τον υποδέχθηκε τη Δευτέρα προσωπικά στην αεροπορική βάση Αντριους, κάτι που δεν έχει ξανακάνει για άλλο αρχηγό κράτους σε επίσημη επίσκεψη. Κατόπιν οι δύο ηγέτες ταξίδεψαν με το Air Force One στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια και επισκέφθηκαν το Μοντιτσέλο, το κτήμα του Τόμας Τζέφερσον, του γαλλόφωνου και γαλλόφιλου τρίτου προέδρου των ΗΠΑ. Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα καλωσόρισαν χθες το πρωί στον Λευκό Οίκο τον Ολάντ με στρατιωτικό άγημα και 21 κανονιοβολισμούς, σπάνια τιμή για ξένο επισκέπτη. «Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι τον φίλο μου, τον πρόεδρο Ολάντ» δήλωσε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες οικοδόμησαν μια σχέση «που θα ήταν αδιανόητη πριν από μία δεκαετία». «Ας κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί» πρότεινε, τονίζοντας με έμφαση το γαλλικό τρίπτυχο «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη». «Είμαστε μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μαζί για να απαντήσουμε στην απειλή της διάδοσης των πυρηνικών και χημικών όπλων, μαζί για να επιλύσουμε τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, μαζί για να βρούμε λύση στη Συρία, μαζί για την ανάπτυξη της Αφρικής, μαζί, πάντα μαζί, για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής» απάντησε ο γάλλος πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες αποσύρθηκαν κατόπιν για συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο. Αργότερα, κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ομπάμα προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν «σαν ένας τόνος τούβλα» τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Η κυβέρνησή του δυσφορεί με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι γαλλικές επιχειρήσεις για το Ιράν από τότε που χαλάρωσαν οι κυρώσεις, στο πλαίσιο της προσωρινής πυρηνικής συμφωνίας με τη Δύση. Η προειδοποίηση ήταν ίσως η μοναδική παρασπονδία σε μια τέλεια χορογραφημένη επίσκεψη.