Φωνή βοώντος εν τη ερήμω είναι οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών της Βραζιλίας, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη τις απειλές τους και να απεργήσουν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στις 19 Απριλίου.

Ο πρώην αρχηγός της Σελεσάο και του Παναθηναϊκού Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι ένας από τους εκατοντάδες ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο κίνημα Κοινή Λογική FC, που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τα αιτήματα των αθλητών.

«Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που έχει εξελιχθεί οργανωτικά» λέει ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Και εξηγεί: «Ολα άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν δύο παίκτες που επέστρεψαν στη Βραζιλία ύστερα από πολλά χρόνια καριέρας στην Ευρώπη –ο πρώην μέσος της Φενερμπαχτσέ Αλεξ και ο πρώην αμυντικός της Ρόμα Ζουάν –αντάλλαξαν φανέλες στο τέλος ενός παιχνιδιού και μίλησαν για το πόσο απογοητευμένοι είναι που είχαν αλλάξει λίγα πράγματα στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ενώ χτίστηκαν νέα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι επαγγελματίες παίκτες στη Βραζιλία συνεχίζουν να βιώνουν καταστάσεις που απέχουν πολύ από το ιδανικό: κακοί αγωνιστικοί χώροι, παλιά αποδυτήρια και όπως είδαμε τελευταία, προβλήματα με την ασφάλεια».

Τις τελευταίες δέκα ημέρες δύο σύλλογοι της πολιτείας του Σάο Πάολο, η Κορίνθιανς και η Πόντε Πρέτα έπεσαν θύματα επιθέσεων από τους φανατικούς οπαδούς τους, οι οποίοι εισέβαλαν στα προπονητικά κέντρα των ομάδων και απείλησαν παίκτες.

Από τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από χίλιοι ποδοσφαιριστές έχουν ενταχθεί στην Κοινή Λογική, η οποία έχει αναλάβει επανειλημμένως δράση όπως η καθιστική διαμαρτυρία των παικτών που διοργάνωσε πριν από την έναρξη των αγώνων της 34ης αγωνιστικής του περυσινού πρωταθλήματος.

Ενα από τα βασικά προβλήματα των παικτών στη Βραζιλία είναι το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, οι βραζιλιάνικες ομάδες είναι υποχρεωμένες να παίζουν στα πρωταθλήματα των πολιτειών.

Οι μεγάλες ομάδες παίζουν και στις διεθνείς διοργανώσεις με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να δίνουν 80 ματς τη σεζόν.

«Ενας βραζιλιάνος δημοσιογράφος μου είπε πως και στην Ευρώπη κάποιες ομάδες παίζουν 70 παιχνίδια τη σεζόν. Εκεί όμως οι ομάδες δεν ταξιδεύουν όσο εδώ στη Βραζιλία και βέβαια δεν παίζουν σε αγωνιστικούς χώρους που έχουν λακκούβες και άθλιο φωτισμό στα βραδινά παιχνίδια. Καμιά φορά γελάω όταν ακούω στα μίντια να παραπονιούνται πως δεν παίζουμε πάσινγκ γκέιμ όπως στην Ευρώπη. Μερικές φορές, είναι αδύνατο να δώσεις πάσα σε τόσο κακό αγωνιστικό χώρο».

Αυτό που απογοήτευσε περισσότερο τον Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι πως όταν επέστρεψε στη χώρα του ύστερα από εννέα χρόνια καριέρας στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι σε μερικά γήπεδα δεν είχε αλλάξει τίποτα.

Οι επικριτές της κίνησης της Κοινής Λογικής υποστηρίζουν πως οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να διαμαρτύρονται γιατί κερδίζουν πολλά χρήματα.

«Δεν είναι όλη η αλήθεια. Οι περισσότεροι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία κερδίζουν περίπου όσο τα διπλά του κατώτερου μισθού, αλλά ο κόσμος προτιμά να επικεντρώνεται σε αυτούς που κερδίζουν πολλά χρήματα. Ακόμη παίκτες της πρώτης κατηγορίας δεν πληρώνονται στην ώρα τους».