Με κλειστή την κεντρική θέρμανση βγάζει τον φετινό χειμώνα το 44% των πολυκατοικιών της Αθήνας που έχουν λέβητες πετρελαίου, δίνοντας την πιο χειροπιαστή απόδειξη για τις κοινωνικές, αλλά και οικονομικές συνέπειες της υψηλής τιμής του πετρελαίου. Την περίοδο 2012-2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%.

Το υπουργείο ΠΕΚΑ ετοιμάζει αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να γίνει εύκολη η εγκατάσταση αυτονομίας στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση. Υπολογίζεται πως 250.000 διαμερίσματα θα επέλεγαν τη λύση της αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής Χρ. Μπαλάσκας, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της εταιρείας για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους εγκατάστασης συστημάτων αυτονομίας για ζεστό νερό, μαγείρεμα και θέρμανση με φυσικό αέριο.

Η ΕΠΑ δίνει μεγάλη σημασία στα προγράμματα αυτονομίας και έχει δεσμεύσει κεφάλαια επτά εκατ. ευρώ για να επιδοτήσει τέτοια συστήματα με το ποσό των 1.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την ΕΠΑ, η μέση εξοικονόμηση από την καύση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου είναι της τάξης του 44%, ενώ η μείωση στο βιομηχανικό τιμολόγιο για το 2013 ήταν 12% σε σχέση με το 2012 και για το οικιακό τιμολόγιο 11%.

Παρ' όλα αυτά, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αλλά και του ήπιου χειμώνα, η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 11% με αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας κατά 18% από 210 εκατ. ευρώ το 2012, σε 171 εκατ. ευρώ το 2013 και των κερδών μετά από φόρους κατά 31%. Δηλαδή, από 20,7 εκατ. ευρώ, το 2012 σε 14,2 εκατ. ευρώ το 2013.

Αποτέλεσμα της ύφεσης, αλλά και του εγκλωβισμού των νοικοκυριών σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης που δεν έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν λόγω της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, είναι και η μείωση κατά 33% των νέων συνδέσεων. Αντίθετα, οι επαγγελματικές συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 27%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από