Τη συμφωνία με την τρόικα προεξόφλησε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και δεδομένου ότι είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, έδωσε μια διεισδυτική ματιά στο πώς σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ακανθώδη ζητήματα του επόμενου διαστήματος.

«Θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, ουσιαστική, στις επόμενες εβδομάδες, θα επιβεβαιωθεί το πλεόνασμα από τη Eurostat στο τέλος Απριλίου, αμέσως μετά θα υπάρξει μια συζήτηση για την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, η οποία θα έχει κάποιο βαθμό τεχνικής επεξεργασίας ενδεχομένως και πριν τις ευρωεκλογές. Θα ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία μετά τις ευρωεκλογές και θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργείται ήδη από τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να βγει στις αγορές το β’ εξάμηνο. Έτσι, θα καλύψουμε και τις ανάγκες μας για το χρηματοδοτικό κενό» είπε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη.

Ο ίδιος εξήγησε πως «η ουσιαστική διαφορά με την τρόικα είναι ότι δεν θέλουν να αντιληφθούν και να υιοθετήσουν για το δημοσιονομικό κενό, για το πώς θα καλυφθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά, τη δική μας άποψη που είναι πολύ απλή». Και προσέθεσε τη συλλογιστική της κυβέρνησης προς τους δανειστές. «Λέει: «Κοιτάξτε τι καταφέραμε. Φέτος θα πάμε λίγο καλύτερα, διότι ήδη φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη του αναμενομένου και θα πάρουμε κάτι περισσότερο από τους φόρους και τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει και έτσι θα είναι καλύτερη η επιτυχία στη μείωση των εξόδων». Αυτό δεν το δέχονται στον βαθμό που το θέλουμε εμείς και γι’ αυτό υπάρχουν διαφορές. Αλλά θα το δεχθούν, διότι, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε, την ίδια άποψη είχαν για πέρυσι και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο και το αποδέχθηκαν. Το ίδιο θα γίνει και θα πάνε όλα καλά. Θα το αποδεχθούν πριν βγουν τα νούμερα».

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος έδωσε μια εικόνα για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Θέλω να πιστέψετε το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς είναι ένας νέος τύπος πολιτικού για την Ελλάδα. Είναι Ευρωπαίος πολιτικός, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Αυτό που λέει, το εννοεί απολύτως. Δεν είναι αυτό που γνωρίζαμε στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, που βγαίνει ο πολιτικός και λέει κάτι και δεν το εννοεί. Αυτό που είπε ο Πρόεδρος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ισχύει αμετακλήτως. Τελειώνει το μνημόνιο. Δεν είναι ανάγκη να βγούμε στις αγορές το Μάιο. Στο β’ εξάμηνο του έτους, όπως έχει ειπωθεί και αρμοδίως, προετοιμάζεται μια έκδοση (ομολόγων)» είπε.

Και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε χαρακτηριστικά: «Ποιες εκλογές; Οι εθνικές; Αργά, πολύ αργά… Εάν τώρα δεν καθόμασταν εδώ και καθόμασταν στην κεντρική Ευρώπη και ήμασταν δημοσιογράφοι ενός μεγάλου δημοσιογραφικού οργανισμού εκτός Μεσογείου, θα ήταν αδιανόητο να συζητήσουμε για πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει αυτή η έννοια. Τα τελευταία 50 χρόνια, στη Γερμανία έχουν γίνει μία ή δύο φορές. Το γεγονός ότι συζητάμε για πρόωρες εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τις κάλπες, είναι ένα δείγμα πολιτικής ανωριμότητας, ανωριμότητας του πολιτικού συστήματος. Καιρός είναι να το ξεπεράσουμε. Παρακολουθείτε τι λέει ο κ. Σαμαράς. Οταν λέει 2016, το εννοεί» κατέληξε ο Δημ. Βαρτζόπουλος.