Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης που έχουν δημιουργήσει στη χώρα οι εκτεταμένες πλημμύρες.

«Ακυρώνω την επίσκεψή μου στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ζητώ συγγνώμη σήμερα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχήςαλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την αντιμετώπιση αυτών των πλημμυρών» τόνισε ο ίδιος.

Οι αρχές στη νότια Βρετανία λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας μετά τις προειδοποιήσεις για νέες πλημμύρες σήμερα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και 1600 στρατιώτες έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να συνδράμουν στην ενίσχυση των αναχωμάτων.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που θα πλήξουν και πάλι την χώρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στη Βρετανία, που ήδη βιώνει έναν χειμώνα κατά τον οποίο έχει σημειωθεί ρεκόρ βροχόπτωσης εδώ και πολλά χρόνια, με χιλιάδες σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και τα συγκοινωνιακά δίκτυα να έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

Μια ενδοκυβερνητική κόντρα φέρεται να έχει ξεσπάσει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κρίσης, καθώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κοινοτήτων Έρικ Πικλς εμφανίστηκε να επιτίθεται φραστικά εναντίον της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δώσει εντολή στους αξιωματούχους του να «συνεχίσουν τη δουλειά τους» συνέχισε σήμερα την περιοδεία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Ντόρσετ και του Ντέβον.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι 1600 στρατιώτες έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να παράσχουν τη βοήθειά τους στις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ εκατοντάδες μέλη του βρετανικού στρατού έχουν ήδη συνδράμει στην κατασκευή αναχωμάτων με σακιά γεμισμένα με άμμο από το Σαββατοκύριακο.

Περίπου 850 κατοικίες πλημμύρισαν την περασμένη εβδομάδα και χιλιάδες άλλες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν. Κάποιοι κάτοικοι έχουν καταγγείλει περιστατικά λεηλασιών στα σπίτια που έχουν εκκενωθεί.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος σήμερα εξέδωσε 16 προειδοποιήσεις για σφοδρές πλημμύρες, 14 στο Μπέρκσιρ και το Σάρεϊ —όπου ο ποταμός Τάμεσης υπερχείλισε— και 2 στο Σόμερσετ, μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές.

Εκατοντάδες άλλες προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί σε ολόκληρη την χώρα, κυρίως στη νότια Βρετανία.

Σοβαρά προβλήματα έχουν σημειωθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει την πόλη του Ρίντινγκ με το Λόντον Πάντινγκτον, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων σε διάφορες περιοχές εξαιτίας των πλημμυρών, όπως τα Μίντλαντς και στην Ουαλία.

Ο μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας επίσης προέβλεψε ότι οι περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας θα πληγούν από θυελλώδεις ανέμους αύριο, με τις ριπές να φθάνουν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αναμένονται επιπλέον προβλήματα στις μετακινήσεις και το δίκτυο ηλεκτροδότησης.