Το Ρουμανικό Εθνικό Συμβούλιο κατά των Διακρίσεων επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 180 δολαρίων ΗΠΑ στον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου για προσβλητικές δηλώσεις που είχε κάνει πριν από τέσσερα χρόνια σε βάρος της κοινότητας των Ρομά.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος προβαίνει σε μεροληπτικές, μη ανεκτικές δηλώσεις και γι’ αυτό αποφασίσαμε να του επιβάλουμε πρόστιμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου για την καταπολέμηση των Διακρίσεων, Ίστβαν Χάλερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το 2010 στη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβενία ο Μπασέσκου είχε δηλώσει ότι «πολύ λίγοι νομάδες Ρομά επιθυμούν να εργάζονται, οι περισσότεροι παραδοσιακά ζουν από τις μικροκλοπές που διαπράττουν».

Περισσότερες από 30 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν τη δήλωση του προέδρου της Ρουμανίας «ρατσιστική» και η οργάνωση των Ρομά «Romani Kriss Association» κατέθεσε καταγγελία.

«Η απόφαση του Συμβουλίου κατά των Διακρίσεων είναι πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ρουμανίας πρέπει να πληρώσει πρόστιμο για ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Ρομά» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Μαριάν Μαντάκε.

«Το πρόστιμο είναι χαμηλό, αλλά αποστέλλει σαφές μήνυμα: ακόμη κι αν είστε πρόεδρος θα τιμωρηθείτε αν προβαίνετε σε ρατσιστικές δηλώσεις» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας έχει ήδη λάβει δύο προειδοποιήσεις από το Συμβούλιο για την καταπολέμηση των Διακρίσεων για δηλώσεις του κατά των Ρομά: το 2007, όταν είχε αποκαλέσει έναν δημοσιογράφο «βρωμερό τσιγγάνο» και το 2011, όταν είχε πει ότι «Ρομά διαπράττουν κλοπές μέσα στα λεωφορεία».

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σλοβενία, ο Μπασέσκου, όταν ρωτήθηκε από σλοβένο δημοσιογράφο για τα μέτρα που λαμβάνουν οι ρουμανικές αρχές όσον αφορά το ζήτημα των Ρομά είχε απαντήσει:

«Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να επισημανθεί και καθιστά την ενσωμάτωση των νομάδων Ρομά δύσκολη: πολύ λίγοι θέλουν να εργαστούν. Πολλοί από αυτούς παραδοσιακά ζουν από αυτά που «σουφρώνουν»».

Στη Ρουμανία ζει η μεγαλύτερη κοινότητα των Ρομά στην Ευρώπη – περίπου δύο εκατ. ψυχές, σύμφωνα με τα στοιχεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, 620.000 άτομα σύμφωνα με την επίσημη απογραφή πληθυσμού.