Με κάθε επισημότητα έγινε δεκτός ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον Λευκό Οίκο. Είναι η πρώτη επίσκεψη γάλλου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 20 χρόνια, η οποία έρχεται να σφραγίζει μία νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις που βρέθηκαν στο «σημείο μηδέν» μία δεκαετία πριν εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Ουάσινγκτον και Παρίσι αντιμετωπίζουν «από κοινού» τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε ο Φρανσουά Ολάντ. «Ας κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί», συμπλήρωσε ο Ομπάμα, τονίζοντας με έμφαση τις λέξεις «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη».

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν «τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής», να επιλύσουν «τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή», να βοηθήσουν «στην ανάπτυξη της Αφρικής» και να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και τους 21 κανονιοβολισμούς -σπάνια τιμή για ξένο επισκέπτη- οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες καθώς και στην επιθυμία τους να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς.

«Μπονζούρ, μόνο αυτό ξέρω να λέω στα γαλλικά» είπε γελώντας ο πρόεδρος Ομπάμα υποδεχόμενος τον γάλλο ομόλογό του και συνέχισε: «Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι τον φίλο μου, τον πρόεδρο Ολάντ», υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 20 χρόνια.

«Είμαστε μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε μαζί για να απαντήσουμε στην απειλή της διάδοσης των πυρηνικών και χημικών όπλων, μαζί για να επιλύσουμε τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, μαζί για να βρούμε μια λύση στη Συρία, μαζί για την ανάπτυξη της Αφρικής, μαζί, πάντα μαζί, για να αγωνιστούμε κατά της κλιματικής αλλαγής» απάντησε ο Ολάντ.

Οι δύο πρόεδροι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που θα έχουν στο Οβάλ Γραφείο, ενώ η ημέρα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο παρουσία 300 προσκεκλημένων.

Την ίδια ώρα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ολάντ στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Γαλλίας στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Ο ρόλος της Γαλλίας ήταν θεμελιώδους σημασίας για το Μαλί και είναι πολύ, πολύ σημαντικό, στην προσπάθεια ειρήνευσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία» τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Αφρικής, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.