Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και τον Ματέο Ρέντσι να εμφανίζεται όλο και πιο κοντά στην πρωθυπουργία.

Το σενάριο της αντικατάστασης του πρωθυπουργού από τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς και δήμαρχο της Φλωρεντίας με την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς πρόωρες εκλογές ενισχύεται, και όλα θα κριθούν σε 48 ώρες...

Τα ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) προσέρχονται την Πέμπτη σε συνεδρίαση καθοριστική για το μέλλον του Ενρίκο Λέτα στην πρωθυπουργία, καθώς βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα είτε να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα, είτε να ανοίξουν στον Ματέο Ρέντσι το δρόμο προς το Παλάτσο Κίτζι.

Στους κόλπους των Δημοκρατικών εντείνονται οι πιέσεις στους συνεργάτες του Λέτα για «ένα βήμα πίσω», όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Όλα είναι ανοιχτά» λένε από πλευράς τους οι συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ενρίκο Λέτα αφότου εξασφάλισε τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα ζήτησε ανοιχτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κεντρώας Επιλογής Πολιτών (SC), το κόμμα που ίδρυσε ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι και αποτελεί σήμερα τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Ο Λέτα είναι ένας άνδρας με μεγάλη πείρα και ευαισθησία. Είμαι βέβαιος ότι κατανοεί και ο ίδιος την ανάγκη να γυρίσουμε πραγματικά σελίδα, ξεκινώντας μια νέα φάση της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, με μια νέα κυβέρνηση και με διαφορετικό πρωθυπουργό» δήλωσε ο Αντρέα Ρομάνο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «εύχεται ο Λέτα να επιδείξει την ευαισθησία που τον διέκρινε σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία. Να συμβάλει στο να αρχίσει μια νέα φάση, θέτοντας στην διάθεση του προέδρου και το πρωθυπουργικό του αξίωμά του».

Αργότερα, πηγές στην έδρα της προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης, εκτιμούσαν ότι η δήλωση του Αντρέα Ρομάνο, δεν αποτελεί την επίσημη θέση του κόμματος.

Το (μικρό) κόμμα του Μόντι ήταν ο τρίτος εταίρος όταν συμφωνήθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας, που μέχρι τώρα στηριζόταν σε τέσσερα κόμματα, καθώς αυτονομήθηκε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο αντιπρόεδρός της Αντζελίνο Αλφάνο.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν πως «η κυβέρνηση Λέτα κρέμεται από μια κλωστή» ενώ η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα να αποσαφηνίσει ποια είναι η επίσημη θέση του όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης.

«Το μόνο εναλλακτικό σενάριο που συζητείται (...) είναι η αντικατάσταση του Λέτα από τον Ματέο Ρέντσι» γράφει η εφημερίδα Corriere della sera, στην διαδικτυακή της έκδοση, αναφερόμενη στο σενάριο περί διαδοχής του Λέτα από το νέο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.


H Νέα Κεντροδεξιά, έχει ανοιχτά ρίξει το μπαλάκι στους Δημοκρατικούς: ο ηγέτης της Αντζελίνο Αλφάνο ξεκαθάρισε ότι «έχει εκφράσει στον Ενρίκο Λέτα την πρόθεσή του να προχωρήσουν με μία κυβέρνηση πιο δυνατή», ουσιαστικά λέγοντας ότι θα τον στηρίξει, όμως καλεί το Δημοκρατικό Κόμμα να ξεκαθαρίσει και αυτό άμεσα τις προθέσεις του.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μετέβη το μεσημέρι στο Κυρηνάλιο Μέγαρο όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με κύριο θέμα την ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας και τον ορισμό των κύριων προγραμματικών στόχων της μέχρι το τέλος του 2014.

«Τις επόμενες ώρες θα παρουσιάσω την πρότασή μου για υπογραφή νέας συμφωνίας από τους επικεφαλής των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι ένα πειστικό σχέδιο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα με τα οποία συνεργάζομαι πρόκειται να συναινέσουν», δήλωσε ο μετά την συνάντησή τους.

Όμως, οι εξελίξεις που ακολούθησαν, οδήγησαν τον Ενρίκο Λέτα πίσω στο Κυρηνάλιο για νέα κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλίας.

Η συμφωνία για την ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα «κλείσει», συνεπάγεται κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ο ίδιος ο Λέτα δηλώνει ότι το προγραμματικό πλαίσιο θα ικανοποιήσει και τον Ματέο Ρέντσι, όμως το ερώτημα είναι εάν ο γραμματέας των Δημοκρατικών θα δεχτεί να μην πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές πριν την έναρξη της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου και να παραμείνει ο Λέτα στην πρωθυπουργία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από