Ο ναύαρχος Γουίλιαμ ΜακΡέιβεν, αρχηγός των αμερικανικών Ειδικών δυνάμεων και ο αξιωματικόςπου οργάνωσε την επιχείρηση των καταδρομέων κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, έδωσε ρητή διαταγή στους κατωτέρους του – μόλις 11 ημέρες μετά την επιτυχημένη αποστολή εξόντωσης του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν την άνοιξη του 2011 – να βρεθούν και να καταστραφούν όλες οι φωτογραφίες που υπήρχαν με το πτώμα.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με ημερομηνία 13 Μαΐου 2011 ο ναύαρχος ΜακΡέιβεν διέταξε μυστικά «κάθε φωτογραφία με το πτώμα του Μπιν Λάντεν είτε να παραδοθεί στη CIA, είτε να καταστραφεί».

Οπως προκύπτει, η διαταγή είχε ως αφορμή το ότι λίγες ώρες νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press είχε ζητήσει επισήμως και νομίμως να λάβει φωτογραφικό υλικό από την επιχείρηση, βάσει του νόμου περί ελευθερίας στην πληροφόρηση (Freedom Of Information Act).

To e-mail δόθηκε στη δημοσιότητα απ’ τη νομική οργάνωση Judicial Watch, η οποία έχει κάνει αγωγή στην CIA για την άρνησή της να δημοσιεύσει τις επίμαχες φωτογραφίες.

Φόβοι για αντίποινα

Tον Μάιο του 2013 το εφετείο της Ουάσιγκτον είχε κρίνει δικαιολογημένη την άρνηση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες αυτές. Η CIA αρνήθηκε να τις δώσει στη δημοσιότητα με τη δικαιολογία πως αποτελούν «άκρως απόρρητο υλικό».

«Επισημαίνουμε πως οι εικόνες αυτές ορθώς χαρακτηρίσθηκαν απόρρητες και συνεπώς μπορούν να παραμείνουν κρυφές, παρά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί ελευθερίας στην πληροφόρηση», προσέθεσαν οι δικαστές του Εφετείου που έκριναν πως η δημοσίευσή τους ενδέχεται να ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αντίποινα εναντίον αμερικανών πολιτών.

Ο ναύαρχος Γουίλιαμ ΜακΡέιβεν που έδωσε εντολή για καταστροφή κάθε φωτογραφίας με τη σορό του Οσάμα μπιν Λάντεν.