Επίσημα, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ανακοινώθηκε η παραίτηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ,από τα καθήκοντά του ως ειδικού απεσταλμένου του για το Κυπριακό, ζήτημα,που είχε μετ΄επιτάσεως θέσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ταυτόχρονα ο γγτων Ηνωμένων Εθνών με γραπτή δήλωσή του χαιρέτισε τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και τηνεπίσημηεπανέναρξη «των πλήρων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», μετη συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου.

Αναλυτικά ο Μπαν Κι-Μουναναφέρει:

«Συγχαίρω τους ηγέτες για τη δέσμευσή τους να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και για τη σκληρή τους εργασία τους περασμένους μήνες για να καταλήξουν σ’ αυτή τη σημαντική ανακοίνωση κοινών αρχών και πολύτιμης βάσης για ανανεωμένες συνομιλίες.

»Αναγνωρίζω επίσης τον απαραίτητο ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός σύμβουλός μου Αλεξάντερ Ντάουνερ μέχρι αυτό το σημείο, ξεκινώντας από το διορισμό του το Σεπτέμβριο του 2008. Ο κ. Ντάουνερ με πληροφόρησε ότι τώρα που επιτεύχθηκε το κοινό ανακοινωθέν, αποφάσισε να αναλάβει νέα θέση και να παραιτηθεί από ειδικός σύμβουλός μου. Τον ευχαρίστησα ειλικρινά για την επιμονή και τη δέσμευσή του τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και του ευχήθηκα κάθε καλό στις μελλοντικές του επιδιώξεις».

Τέλος, ο Μπαν Κι-Μουν υπογραμμίζει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στις προσπάθειές τους για επανένωση του νησιού και να ξεπεράσουν τον επί δεκαετίες διαχωρισμό. «Προσωπικά υπόσχομαι την αποφασιστική μας δέσμευση σε αυτές τις προσπάθειες» τόνισε.