Για περισσότερες από δέκα ώρες χθες ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης έδινε «μάχη» –όπως χαρακτήρισε την απολογία του κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων –για να πείσει για τη νομιμότητα των δανείων που χορηγήθηκαν όταν εκείνος βρέθηκε στο τιμόνι της τράπεζας, αλλά και για το ότι η επιστροφή του από την Τουρκία τον… έβγαλε από τη λίστα των υπόπτων φυγής.

Το τέλος της απολογίας βρήκε τον Αγγελο Φιλιππίδη ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως Μαρίας Αυγήτα. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κατηγορούμενος να πληρώσει την υψηλή εγγύηση, που ορίστηκε στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον του επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία του και στα επόμενα στάδια της δικαστικής έρευνας.

«Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Εάν χάσω, τότε οι εισαγγελείς θα εγκρίνουν τα δάνεια» δήλωσε ο Αγγελος Φιλιππίδης λίγο πριν αρχίσει την πολύωρη απολογία του, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να υπερασπίσει όλες τις δανειακές συμβάσεις που φέρουν την υπογραφή του και τον έφεραν αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη.

Μετά το τέλος της ανάκρισης επέλεξε να αποχωρήσει με τον συνήγορό του Θανάση Βαρλάμη, με τον οποίο όλες αυτές τις ημέρες προετοίμαζαν βήμα βήμα την υπεράσπισή του, χωρίς να κάνει άλλη δήλωση για την ποινική μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι δικαστικοί λειτουργοί.

«Οταν υπάρχει ευθυκρισία αυτός ο τόπος μπορεί να είναι ήσυχος ότι απονέμεται η δικαιοσύνη» δήλωσε, από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος του Γιώργος Παπαϊωάννου.

ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Τα υπερασπιστικά χαρτιά του είχε φροντίσει να ανοίξει ένα προς ένα ο Αγγελος Φιλιππίδης με το απολογητικό υπόμνημά του, που ξεπερνούσε τις 300 σελίδες. Με την επίκληση των επιχειρημάτων του είχε διπλό στόχο: αφενός να δείξει ότι κατά τη δική του άποψη τα θεωρούμενα από τις δικαστικές Αρχές επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν ήταν «κόκκινα» και δεν ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας, αφετέρου να πείσει ότι η οικειοθελής επιστροφή του από την Τουρκία, όπου συνελήφθη, δεν τον καθιστά ύποπτο φυγής για τις ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, στην κρίση του ανακριτή και της εισαγγελέως μέτρησε το γεγονός ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης, μετά την απόρριψη από το Δικαστήριο της Τουρκίας του πρώτου αιτήματος έκδοσής του εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, αποφάσισε να γυρίσει στη χώρα μας οικειοθελώς κάνοντας πράξη την αρχική δέσμευσή του. Δηλαδή, να λογοδοτήσει και να κριθεί από τον έλληνα ανακριτή, ο οποίος είχε εκδώσει τα δύο εντάλματα σύλληψής του.

Μετά την απολογία του Αγγελου Φιλιππίδη, πάντως, η ανάκριση συνεχίζεται με τις απολογίες άλλων κατηγορουμένων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου επί του αιτήματος έκδοσης του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα.