Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παν. Αθανασίου έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Ελέγξτε τους μεγάλους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ και φέρτε μου τα αποτελέσματα μέσα σε ένα δίμηνο» ήταν το τελεσίγραφο του εισαγγελέα σε 20 εφόρους της Αττικής.

Απευθύνεται με έγγραφό του προς τους προανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ παραγγέλλοντας να ζητήσουν από τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) να ορίσουν υπαλλήλους οι οποίοι έχουν ελεγκτικά καθήκοντα προκειμένου να διενεργήσουν προσωρινό και πλήρη έλεγχο τον οποίο θα ολοκληρώσουν εντός δύο μηνών.

Παράλληλα, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ξεκινάει προσωπικούς ελέγχους σε όλες τις εφορίες, προκειμένου να έχει γνώση για την εξέλιξη των παραγγελιών που έχουν δοθεί και αφορούν αδικήματα φοροδιαφυγής.

Στόχος των εισαγγελέων είναι να αξιοποιήσουν το δυναμικό των εφοριών, ώστε να καλυφθούν τα κενά του ΣΔΟΕ και να προχωρήσουν σοβαρές έρευνες με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο​.

Ο Παν. Αθανασίου είχε συνάντηση με 20 εφόρους της Αττικής (Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας κ.ά.). Υλοποιώντας τη δυνατότητα που του παρέχει ο νόμος και λόγω των αργών ρυθμών ελέγχου των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ κάλεσε τους εφόρους για να τους επιστήσει την προσοχή ότι «εάν δεν βοηθήσουν ο έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ θα τελειώσει σε 50 χρόνια».

Εκτιμάται ότι οι υπεράκτιες εταιρίες θα ελεγχθούν από τον ΣΔΟΕ και την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος αφού δεν υπάρχουν στοιχεία στις εφορίες της Αττικής.

Από τους οικονομικούς εισαγγελείς τονιζόταν ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφού όλοι επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό, το έλεγχο των φοροφυγάδων και την επιστροφή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία από εκείνους που διέφυγαν τον φορολογικό έλεγχο την περίοδο που κατέθεταν εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα HSBS της Ελβετίας.