Μετά τα θετικά αποτελέσματα από την αύξηση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Νοέμβριο, ενδείξεις ανάκαμψης παρουσιάζει τώρα και η αγορά αυτοκινήτου έπειτα από μακρύ διάστημα καθίζησης που είχε δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιανουάριο μπήκαν στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους 9.121 νέα αυτοκίνητα (καινούργια και μεταχειρισμένα), περισσότερα κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Μάλιστα η αύξηση πωλήσεων των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων διαμορφώθηκε στο 15,4% τον Ιανουάριο. Ειδικότερα τον Ιανουάριο ταξινομήθηκαν 6.385 καινούργια οχήματα έναντι 5.533 του πρώτου μήνα του 2013, ενώ αύξηση παρουσίασαν και οι ταξινομήσεις μεταχειρισμένων αυτοκίνητων καθώς από 1.892 οχήματα τον Ιανουάριο του 2013 φέτος ο αριθμός των νέων ταξινομήσεων μεταχειρισμένων ανήλθε σε 2.502. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2013 η αγορά αυτοκίνητου είχε παρουσιάσει μείωση 32,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Στην αύξηση των εταιρικών πωλήσεων αποδίδει μεγάλο μέρος της ανάκαμψης που παρουσιάζουν οι πωλήσεις τον Ιανουάριο ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Kosmocar Στηβ Σίρτης καθώς αρκετές εταιρείες από τον κλάδο της ενοικίασης αυτοκινήτων λόγω αύξησης του τουρισμού αλλά και επιχειρήσεις που διάφορους άλλους κλάδους προχώρησαν σε ανανέωση μέρους του στόλου τους. Πρόκειται για κινήσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων που είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, οι οποίες αποτυπώνουν τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Για ήπια μεταβολή μιλά ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αγορά του αυτοκίνητου συνεχίζει να δοκιμάζεται τόσο εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης όσο και λόγω της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Ελλήνων. Τον Ιανουάριο τις περισσότερες πωλήσεις ΙΧ πραγματοποίησε η Toyota με 742 οχήματα και ακολουθούν η Opel με 672 οχήματα, η Hyundai με 472, η Volks Wagen με 449, η Skoda με 429, η Ford με 412 και η Nissan με 406 οχήματα. Επίσης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc) παρουσίασε αύξηση τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα πωλήθηκαν 2.068 μοτοσικλέτες έναντι 1.912 μοτοσικλετών τον Ιανουάριο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 8,2%. Και για την αγορά των μοτοσικλετών τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη καθώς τον Ιανουάριο του 2013 είχε σημειωθεί πτώση 10,1%.