Το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών με τα οποία θα προσδιορισθούν οι πρόσθετες κεφαλαιακές τους ανάγκες όπως ανέφερε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στο περιθώριο της διάλεξης που παραχώρησε στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) την προηγούμενη Παρασκευή στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως τα αποτελέσματα των stress test θα ανακοινωθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου και θα ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το υπουργείο Οικονομικών.

Η αναφορά του κ. Προβόπουλου συνεπάγεται πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα σχετικά με το σενάριο που θα υιοθετηθεί για τα stress test και να προσδιορισθούν θέματα σχετικά με τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θα εφαρμοσθούν, αλλά και ζητήματα σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο. Παράλληλα, θα πρέπει να κλειδώσουν και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πως το ΤΧΣ θα μπορεί να διαθέτει μετοχές των τραπεζών κάτω από την τιμή στην οποία συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Δηλαδή, θα έχει τη δυνατότητα να πουλά μετοχές και να εκδίδει νέους τίτλους σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που το ίδιο το Ταμείο αγόρασε αρχικά.

Οι αλλαγές στον νόμο είναι απαραίτητες για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, το ακριβές ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests (αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα).

Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να γίνει με όρους αγοράς και με την έκδοση νέων δικαιωμάτων, ήτοι για να εισέλθουν νέοι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθεί το ΤΧΣ από τα δικά του δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το Ταμείο δεν μπορεί να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει πριν από το πέρας τριών ετών καθώς δεσμεύεται σε αυτό το χρονικό διάστημα να τις διαθέσει μόνον στους κατόχους των warrants, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι θα εξασκήσουν το σχετικό δικαίωμα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν πως με τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών θα παρεχόταν η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κάνει δημόσια προσφορά στους μετόχους των τραπεζών που κατέχουν warrants για να τα ανταλλάξουν με μετοχές τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, χωρίς να δώσουν χρήματα.