Το 53% των κατοικιών στο Μαρούσι πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική του αξία, ενώ το ίδιο συνέβη στην Εκάλη (40%), και στη Δροσιά (61%).

Στις υπόλοιπες περιοχές των Βορείων Προαστίων οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28 - 37%.

Τα στοιχεία αυτά, που δείχνουν την τεράστια και άδικη φορολογική επιβάρυνση των λιγοστών που αγοράζουν σήμερα ακίνητα ή κάνουν δωρεά και γονική παροχή, προκύπτουν από την έρευνα για το 2013 του μεσιτικού γραφείου της Remax Αθμονον, που ανήκει στο δίκτυο της γνωστής αλυσίδας.

Οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων στα Βόρεια Προάστια το 2013, αφορούσαν διαμερίσματα, κυρίως άνω των 20 ετών, που διατίθενται σε τιμές κάτω της αντικειμενικής αξίας (ακόμα και για ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στα Βόρεια Προάστια «συνεχίζει να είναι ικανοποιητικό απλώς οι αγοραστές διαθέτουν πλέον περιορισμένο budget, αναζητούν ακίνητα «ευκαιρία», μειώνουν τετραγωνικά και αυξάνουν την παλαιότητα του ακινήτου».

Τα ακίνητα που πωλήθηκαν το 2013 ήταν αισθητά λιγότερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό και κινείται από 3% έως 11% ανάλογα με την περιοχή των Βορείων Προαστίων.

Συγκεκριμένα, το 51% των πωλήσεων στο Μαρούσι αφορούσε ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%.

Επίσης, στο Μαρούσι το 59% των ακινήτων που πωλήθηκε είχε επιφάνεια από 70 έως 120 τ.μ., στα Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83%, ενώ στην Κηφισιά το 50% αφορά κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

Πάντως το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε στα διαμερίσματα (με εξαίρεση την Εκάλη και την Κηφισιά). Το 82% των συναλλαγών στο Μαρούσι αφορούσαν σε διαμερίσματα, ενώ στα Βριλήσσια το ποσοστό ανεβαίνει στο 89%. Ενδεικτικό του χαμηλού διαθέσιμου ποσού των νοικοκυριών που αγοράζουν διαμερίσματα είναι το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των αγορών (από 35% έως 50%) αφορούσαν σε κατοικίες πρώτου και δευτέρου ορόφου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από