«Καπνό χωρίς φωτιά» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Άλαν Φρίντμαν σχετικά με «παρασκηνιακές διεργασίες και επαφές» που οδήγησαν στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Μόντι το Νοέμβριο του 2011 σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η μπερλουσκονική Forza Italia και Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο επιτίθενται στον Τζορτζιο Ναπολιτάνο στη σκιά των αποκαλύψεων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην ιταλική πολιτική σκηνή, όπως τονίζουν σχολιαστές.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Άλαν Φρίντμαν, ο οποίος εργάζεται στην Ιταλία, υποστήριξε κατόπιν έρευνας που βασίστηκε σε σειρά συνεντεύξεων ότι ο Ναπολιτάνο είχε αρχίσει να προϊδεάζει τον Μόντι για την πιθανότητα ανάληψης της πρωθυπουργίας και διαδοχής του Μπερλουσκόνι ήδη πέντε μήνες πριν αναγκασθεί ο Καβαλιέρε να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Μπερλουσκόνι είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση την 12η Νοεμβρίου 2011 και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναθέσει αμέσως εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Μόντι, τον οποίο είχε εν τω μεταξύ ορίσει ισόβιο γερουσιαστή.

«Είχαν γίνει επαφές προς αυτή την κατεύθυνση» παραδέχτηκε ο ίδιος ο τεχνοκράτης πρώην πρωθυπουργός Μόντι σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον Φρίντμαν.

«Πρόκειται για μια επιπλέον απόδειξη του γεγονότος ότι ο Μπερλουσκόνι αντικαταστάθηκε υποχρεωτικά και προσχεδιασμένα, επειδή είχε αντιταχθεί στις πολιτικές λιτότητες που επέβαλε η Γερμανία» σχολιάζει ο τηλεοπτικός όμιλος Mediaset, που ανήκει στον ίδιο τον ηγέτη της ιταλικής δεξιάς.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος Forza Italia στη Bουλή και τη Γερουσία σε επίσημη ανακοίνωσή τους υπογράμμισαν ότι «γεννιούνται σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς ασκεί ο Ναπολιτάνο το ύψιστο καθήκον του προέδρου της Δημοκρατίας».

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ήδη ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία παραπομπής του προέδρου της Δημοκρατίας σε δίκη για καταστρατήγηση του Συντάγματος. Κύκλοι του κόμματος Forza Italia διεμήνυσαν ότι «μπορεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να εξετάσουν πιο ρεαλιστικά το ενδεχόμενο» της παραπομπής του Ναπολιτάνο σε δίκη.

Η απάντηση Ναπολιτάνο

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναφέρω ότι έκανα δεκτό τον κ. Μόντι πολλές φορές κατά την διάρκεια του 2011, όχι μόνον το καλοκαίρι, εκτιμώντας ιδίως την φιλοευρωπαϊκή του στράτευση», επισήμανε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Ναπολιτάνο προσέθεσε ότι στο δύσκολο 2011 για την Ιταλία, αλλά και την Ευρώπη, «ο Μόντι αποτελούσε μια πολύτιμη εφεδρεία που έπρεπε να έχουμε πάντα υπόψη μας, ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις ικανότητές του σε περίπτωση ανάγκης για την διακυβέρνηση της χώρας».

Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κεντροδεξιά συμμαχία που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2008, αργά αλλά σταθερά αποδυναμωνόταν, ενώ αναφέρεται αναλυτικά «στην επιστολή που εστάλη στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τον Αύγουστο του 2011 από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι».

Ο Ναπολιτάνο προσέθεσε ότι «την 8η Νοεμβρίου του 2011 η Βουλή καταψήφισε τον ισολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ότι «την ίδια ημέρα ο Μπερλουσκόνι συναίνεσε στο να παραιτηθεί αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο 88χρονος Ιταλός πρόεδρος ανέφερε τέλος ότι «στην συνέχεια διαπίστωσε ότι είπε προκύψει ευρεία αποδοχή [της υποψηφιότητας] του Μάριο Μόντι», τον οποίο στο μεταξύ είχε ορίσει ισόβιο γερουσιαστή, ενώ χαρακτηρίζει την όποια θεωρία συνωμοσίας «μόνον καπνό χωρίς φωτιά, λόγια άνευ περιεχομένου».