Με εκδηλώσεις πολιτικές, πολιτιστικές, αθλητικές αλλά και περιβαλλοντικές, η πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, ετοιμάζεται να τιμήσει την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης που ηγείται ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, για σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο με τίτλο «Ο Τσάβες πέρασε από εδώ».

«Οι εκδηλώσεις αποτελούν φόρο τιμής στον ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης, που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία και τη χειραφέτηση των λαών», όπως είπε ο πρεσβευτής Φαρίντ Φερνάντες, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, καλώντας τα κοινωνικά κινήματα, τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, αθλητές, ακτιβιστές και το ευρύ ελληνικό κοινό να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία.

Οι εκδηλώσεις, που έχουν ξεκινήσει στις 4 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν στις 5 Μαρτίου, επέτειο του θανάτου του ηγέτη της Βενεζουέλας, και «έχουν στόχο την ανάδειξη της συνεισφοράς και της κληρονομιάς που άφησε ο Ούγκο Τσάβες στην οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανθρώπινου κόσμου».

Στη σημασία του έργου που άφησε πίσω του ο Τσάβες, αναφέρθηκε ο Φαρίντ Φερνάντες, επισημαίνοντας ότι «μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι της χώρας, όχι μόνο αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, αλλά μειώθηκε δραστικά η φτώχεια και η ακραία φτώχεια που μάστιζε την Βενεζουέλα και κυρίως δημιουργήθηκε ένα νέο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον για όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού Διηγημάτων, Ποιημάτων, Τραγουδιών και Κόμικς, με θέμα την εμβληματική φιγούρα του προέδρου Τσάβες, ο οποίος θα παραμείνει ανοιχτός έως και τις 11 Μαρτίου 2014.

Ειδικότερα ο διαγωνισμός έχει τέσσερις θεματικές: «Η Μεγάλη Μορφή του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», «Η Κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες σε παγκόσμια κλίμακα», «Ο Ούγκο Τσάβες και η κριτική σκέψη», «Η έννοια της Μπολιβαριανής Επανάστασης».

Εξάλλου, μία φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η πορεία του Ούγκο Τσάβες», στην οποία απεικονίζεται η ζωή και το πέρασμα του κομαντάντε από κάθε χώρα και περιοχή του κόσμου, μία ημερίδα με θέμα «Επέτειος του Ούγκο Τσάβες», σχετικά με το έργο και την κοινωνική πρόοδο που συντελέστηκε στη Βενεζουέλα τα δεκατέσσερα χρόνια που έμεινε στην εξουσία, μία συζήτηση με θέμα «Η Επανάσταση και η κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες», αλλά και ένα τουρνουά ποδοσφαίρου, μία δεδροφύτευση και μία βενεζουελάνικη βραδιά με παραδοσιακή μουσική και γεύσεις στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού στις 17/2, συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της Πρεσβείας τηλεφωνικά στο 210 6729169 ή με e-mail: embavenezgrecia@gmail.com. melinaspanou8@gmail.com.