Μπορεί τα τηλεοπτικά σίριαλ να είναι βγαλμένα από τη ζωή, αλλά τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ότι η δυναμική τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου. Κι αυτό διότι, κατά μία περίεργη σύμπτωση, δύο μεγάλες ιατρικές επιθεωρήσεις δημοσίευσαν την περασμένη Πέμπτη αντίστοιχο αριθμό μελετών για ένα ιατρικό μυστήριο που αφορούσε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί έλυσαν το πρόβλημα υγείας μιας γυναίκας αφότου αρρώστησε τόσο πολύ, που έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Στη δεύτερη περίπτωση ένας γιατρός, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ στη Γερμανία, βρήκε τη λύση του προβλήματος που βασάνιζε τον ασθενή του μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Ιατρικές Υποθέσεις» και συγκεκριμένα στο 11ο επεισόδιο του 7ου κύκλου.

Στο επεισόδιο αυτό, ο δρ Γκρέγκορι Χάουζ, ο «Σέρλοκ Χολμς της Ιατρικής» τον οποίο ενσαρκώνει ο άγγλος ηθοποιός Χιου Λόρι, κατάφερε να διαγνώσει σε ασθενή του (την οποία υποδυόταν η Κάντις Μπέργκεν) αυτό το οποίο προβλημάτιζε για καιρό έναν γερμανό γιατρό για δικό του ασθενή. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου πραγματικά η ζωή μιμείται την τέχνη ή τέλος πάντως την τηλεόραση, η επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet» περιγράφει την ιστορία ενός ασθενούς στη Γερμανία του οποίου ο γιατρός δεν μπορούσε να διαγνώσει τη νόσο που τον ταλαιπωρούσε. Τα προβλήματα της υγείας του είχαν ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς του ήταν μειωμένες (είχε υποθυρεοειδισμό), είχε μόνιμη φλεγμονή στον οισοφάγο και πυρετό χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία.
Επιπλέον, είχε χάσει μεγάλο μέρος της όρασής του και ήταν σχεδόν τυφλός, ενώ στη συνέχεια έχασε και σχεδόν όλη την ακοή του. Το χειρότερο όμως από όλα ήταν ότι η καρδιά του είχε αδυνατίσει τόσο πολύ, που δεν ήταν αρκετή η ώθηση που έδινε ώστε να τροφοδοτεί με αίμα ολόκληρο το σώμα του. Οι γιατροί γνώριζαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν αποτέλεσμα της αθηρωματικής νόσου, αλλά οι αρτηρίες του συγκεκριμένου ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Καθαρές και ελαστικές.
Τελικά, τον Μάιο του 2012 ο ασθενής αυτός έφτασε στην κλινική του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, στην οποία είναι υπεύθυνος ο γιατρός Γιούργκεν Σέφερ που ειδικεύεται σε περίπλοκα ιατρικά περιστατικά. Επίσης, είναι και μανιώδης θαυμαστής της σειράς «Ιατρικές Υποθέσεις». Στην πραγματικότητα ο δρ Σέφερ παίρνει ιδέες από τα επεισόδια της σειράς για να διδάξει στην ιατρική σχολή όπου είναι καθηγητής. Αυτό που συνειδητοποίησε ήταν ότι τα συμπτώματα του ασθενούς αυτού ήταν παρόμοια με της ηθοποιού Κάντις Μπέργκεν σε ένα συγκεκριμένο επεισόδιο. Η διάγνωση του δρος Χάους στη σειρά ήταν «δηλητηρίαση με κοβάλτιο από το μεταλλικό ισχίο που της είχε τοποθετηθεί».
Ο ασθενής αυτός είχε τοποθετήσει για αρχή ένα κεραμικό ισχίο, το οποίο είχε σπάσει και το αντικατέστησε με ένα μεταλλικό τον Νοέμβριο του 2010, λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματά του. Ο δρ Σέφερ μέτρησε τα επίπεδα κοβαλτίου στο αίμα του ασθενούς και ανακάλυψε ότι ήταν 1.000 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Ακολούθως, υπέβαλε τον ασθενή σε ακτινογραφία ισχίου, η οποία αποκάλυψε ότι το μεταλλικό ισχίο τριβόταν. Ο λόγος ήταν ότι όταν στην εγχείρηση ο χειρουργός αφαίρεσε το σπασμένο κεραμικό ισχίο, κάποια μικροσκοπικά κομμάτια κεραμικού παρέμειναν στο σώμα του ασθενούς. Αυτά έτριβαν το μέταλλο που περιείχε κοβάλτιο. Αποτέλεσμα της διαδικασίας ήταν το κοβάλτιο να περνάει στον οργανισμό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Ετσι, υπεβλήθη σε επέμβαση αλλαγής του μεταλλικού ισχίου και τοποθετήθηκε ξανά κεραμικό ισχίο. Αμέσως μετά την επέμβαση τα επίπεδα κοβαλτίου έπεσαν. Η κατάσταση της καρδιά του βελτιώθηκε, αλλά  θα έπρεπε να του εμφυτεύσουν έναν βηματοδότη καθότι είχε πλέον μόνιμο πρόβλημα καρδιακής ανεπάρκειας. Ο πυρετός του έπεσε και η φλεγμονή του οισοφάγου εξαφανίστηκε. Παρέμειναν όμως τα προβλήματα όρασης και ακοής.
Στη δεύτερη περίπτωση, μια γυναίκα από το Ντένβερ των ΗΠΑ δήλωσε ότι άρχισε να αρρωσταίνει πριν από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια διακοπών της στη Χαβάη. Είχε παχύνει κατά πέντε κιλά, ενώ το στομάχι, τα χέρια και τα πόδια της ήταν συνεχώς πρησμένα. Σε μια αξονική τομογραφία αποκαλύφθηκε ότι είχε συσσώρευση υγρού στην καρδιά της. Ο γιατρός αφαίρεσε το υγρό, όμως η κατάστασή της δεν βελτιώθηκε. Φυσιολογικά, όποιος πάσχει από μυοκαρδιοπάθεια εμφανίζει και μεγαλοκαρδία. Η καρδιά όμως της συγκεκριμένης ήταν φυσιολογική σε μέγεθος.
Το 2011 η κατάσταση της καρδιάς της επιδεινώθηκε. Ετσι, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έκανε μεταμόσχευση καρδιάς. Λίγους μήνες μετά τη μεταμόσχευση ο ορθοπεδικός που είχε κάνει την αλλαγή στα ισχία της με μεταλλικά πρόσθετα, ανακάλυψε σε μια εξέταση αίματος ότι τα επίπεδα κοβαλτίου ήταν 300 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Η δηλητηρίαση από το κοβάλτιο καταστρέφει πολλά ζωτικά όργανα, χτυπά όμως ιδιαίτερα την καρδιά. Ετσι, έκανε ξανά επέμβαση και της αφαιρέθηκαν τα μεταλλικά μέρη στο ισχίο και αντικαταστάθηκαν από ένα άλλο ειδικό υλικό. Αμέσως το επίπεδο κοβαλτίου στον οργανισμό της έπεσε. Ο δεύτερος γιατρός δεν είχε δει τη σειρά «Ιατρικές Υποθέσεις» (η οποία ολοκληρώθηκε το 2012 έχοντας συμπληρώσει οκτώ κύκλους και 177 επεισόδια). Τώρα όμως σκέφτεται καθυστερημένα να αρχίσει να την παρακολουθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Η πρώτη φορά που εξερευνήθηκε η δηλητηρίαση από κοβάλτιο ήταν στη δεκαετία του '60 από άνδρες οι οποίοι κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες μπίρας, στην οποία υπήρχε κοβάλτιο με σκοπό να μην κάνει πολύ αφρό. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσθετικά ισχία, δεν δηλητηριάζονται όμως όλοι με κοβάλτιο. Παρ' όλα αυτά, όσοι έχουν τέτοιου είδους μεταλλικά εμφυτεύματα θα πρέπει να εξετάζονται και για τα επίπεδα κοβαλτίου στο αίμα τους.

Οι τηλεοπτικές σειρές

«Δρ Μάρκους Γουέλμπι»
Ξεκίνησε να παίζεται στις ΗΠΑ το 1969, με τον Ρόμπερτ Γιανγκ στον ομώνυμο ρόλο, και ακολούθησαν πολλές χώρες. Τόνιζε τη σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς καθώς και τα ηθικά ζητήματα που προέκυπταν. Ωθησε πολλά παιδιά να σπουδάσουν Ιατρική.

«Στην Εντατική»
Με δυναμικές σκηνές, ποικιλία υποθέσεων αλλά και ατελείωτους ερωτικούς δεσμούς, ήταν μια σειρά που έφερε επανάσταση στα ιατρικά σίριαλ. Μέσα από αυτήν έγιναν γνωστοί ο Τζορτζ Κλούνι και η Τζουλιάνα Μαργκόλις.

«Ιατρικές Υποθέσεις» 
Ο γιατρός Γκρέγκορι Χάουζ (Χιου Λόρι), αντιπαθητικός και απότομος με τους ασθενείς αλλά και τους συνεργάτες του, λύνει περιπτώσεις περίπλοκων ασθενειών. Η σειρά που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία διεθνώς βασίζεται σε μια ιατρική στήλη.

«Nip/Tuck»
Εξέτασε το θέμα της πλαστικής χειρουργικής. Ο Κρίστιαν Τρόι, ένας γυναικάς γιατρός με αμφισβητήσιμη ηθική (Τζούλιαν Μακ Μάχον) έχει ως συνεταίρο τον γιατρό Σον Μακ Ναμάρα (Ντίλαν Γουόλς), ο οποίος ανησυχεί για την πορεία της υγείας των πελατών του.

«Grey’s Anatomy»
Σειρά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται τώρα στον δέκατο κύκλο της. Οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ γιατρών στο νοσοκομείο Σιάτλ Γκρέις βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της σειράς, ενώ τριγύρω ασθενείς γιατρεύονται ή όχι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από