Με έξι συνεργάτες του προσέρχεται στις 11:30 το πρωί της Τρίτης ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου που σηματοδοτεί την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έλθουν ενώπιος ενωπίω στην υπό προστασία του ΟΗΕ περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας (UNPA), σε μία κατά τα φαινόμενα σύντομη και διαδικαστικού χαρακτήρα συνάντηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα εκπροσωπηθούν από την ειδική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ, η οποία μετά το πέρας της συνάντησης θα αναγνώσει την κοινή διακήρυξη.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε σύντομη δήλωση, ενώ ενδεχομένως το βράδυ της Τετάρτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κοινή διακήρυξη και την έναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα συνοδεύεται στη συνάντηση από έξι συνεργάτες τους, μεταξύ τους ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τον Ντερβίς Ερογλου, αναμένεται να συνοδεύουν έξι συνεργάτες του και διερμηνέας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε δύσκολη τη διαδικασία σε γραπτή του δήλωση το βράδυ της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι μία συμφωνία που θα μπορεί να υιοθετηθεί από τους Τουρκοκυπρίους και με αυτό το σκοπό προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις.

«Αύριο συναντόμαστε με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εύχομαι να πετύχουμε χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο να σχηματίσουμε το νέο κοινό κράτος» ανέφερε.

Και κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην λαμβάνουν υπόψη τους εικασίες, διαβεβαιώνοντας πως εάν χρειασθεί, θα τους ενημερώσει ο ίδιος προσωπικά για τις εξελίξεις. Επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη δύναμη της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η ενότητα και στο πλαίσιο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Τουρκία θα προχωρήσουν στο Κυπριακό».

«Εάν προσπαθήσουμε μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα» δήλωσε παράλληλα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, λέγοντας πως «εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία».

Ο Ντερβίς Ερογλου έχει διορίσει ως διαπραγματευτή τον πρώην ειδικό εκπρόσωπο Κουντρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με τους προηγούμενους ηγέτες, Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Από ελληνικής πλευράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση της οποίας η κεντρική ιδέα είναι να εφαρμοστούν προωθημένα και ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αλλάζουν το κλίμα όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Τα μέτρα αυτά αφορούν την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της, και τη δυνατότητα κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Το θεμελιώδες είναι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις πραγματικής και διαρκούς εθνικής ενότητας στην Κύπρο, είπε και σημείωσε ότι η όποια έκβαση στο Κυπριακό ανήκει στον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφισμάτων. «Εάν δεν υπάρξει αυτή η συναίνεση, αυτή η συστράτευση και η καθολική αποδοχή, δεν μπορεί να εκπληρωθεί η θεμελιώδης προϋπόθεση που είναι η αποδοχή και η έγκριση με δημοψήφισμα» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο ΟΗΕ αποδέχεται ότι μόνο με δημοψήφισμα μπορεί να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της Κύπρου στο πλαίσιο μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική και που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο κοινοτικό κεκτημένο και στη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία. Το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε θα πρέπει να ερμηνεύεται πάντα υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ως «τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο» χαρακτήρισε την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τις συνομιλίες που θα αρχίσουν μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Ερογλου, εκφράζοντας αισιοδοξία για την κατάληξή τους.

Σημείωσε ωστόσο ότι στην περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, δεν θα απομείνει άλλη εναλλακτική λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση» τόνισε.