Εξαιρετικά φιλόδοξοι, της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι οι στόχοι που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων, οι οποίες ξεκινούν και πάλι στις 6 και 7 Μαρτίου στον ιστότοπο www.e-PublicRealEstate.gr.

Συγκεκριμένα τις ημέρες εκείνες δημοπρατούνται επτά ακίνητα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Καλαμάτα, με στόχο έσοδα τουλάχιστον 8,2 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα e-δημοπρασιών που είχε σταματήσει το περασμένο φθινόπωρο, ξεκινά και πάλι στις 6 Μαρτίου, με την πώληση εξαώροφου κτιρίου στην οδό Ευαγγελιστρίας 9 στην Αθήνα (με τιμή εκκίνηση το 1,5 εκατ. ευρώ), οικόπεδο 397,85 τετραγωνικών μέτρων στη συμβολή των Λεωφ. Συγγρού και Σκρα στην Καλλιθέα (με τιμή εκκίνησης τα 1,2 εκατ. ευρώ), και οικόπεδο 1.250 τ.μ. με ερειπωμένη αποθήκη στον Βόλο (με τιμή εκκίνησης 350.000 ευρώ).

Ταυτόχρονα, θα δημοπρατηθεί οικόπεδο με τρία κτίσματα, τα δύο διατηρητέα, στο κεντρικότερο σημείο της Καλαμάτας (περιβάλλεται από τις οδούς Αριστομένους, Αναπλιώτη, Κολοκοτρώνη και Σφακτηρίας) με τιμή εκκίνησης το 1, 5 εκατ. ευρώ.

Κοντά στο The Mall

Για την επομένη ημέρα, 7 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η δημοπρασία για την πώληση οικοπέδου 5.088 τ.μ. κοντά στον σταθμό Νερατζιώτισσα στο Μαρούσι (δίπλα στο The Mall) με τιμή εκκίνησης το 1,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, την ίδια ημέρα δημοπρατείται κτήμα στο Ρίο, έκτασης 16.737 τετραγωνικών μέτρων με τιμή εκκίνησης το 1,3 εκατ. ευρώ (σσ: προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη), καθώς και οικόπεδο 733 τ.μ. με διατηρητέο κτίριο 488,6 τ.μ. στην οδό Θεοφίλου 13 στη Θεσσαλονίκη με τιμή εκκίνησης 600.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι ο ρυθμός ωρίμανσης των διαγωνισμών στα ακίνητα είναι αργός, και ότι δεν λείπουν οι δικαστικές εμπλοκές, το ΤΑΙΠΕΔ ποντάρει όλο και περισσότερο στις e-δημοπρασίες για αύξηση των εσόδων του. Ετσι, θεωρεί ότι με ένα καλό προγραμματισμό θα μπορούσε να αντλήσει από τις e- δημοπρασίες, ποσά της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Μόνο τους τρεις μήνες του 2013, κατά τους οποίους λειτούργησε για πρώτη φορά ο θεσμός, συγκεντρώθηκαν 11 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων.